Streetlifting

2022.11.19. 17:16

A szekszárdi Töpfner Bencének idén sem akadt ellenfele

Töpfner Bence idén is a dobogó legmagasabb fokára állhatott az országos streetlifting bajnokságon november 5-én.

Farkas Eszter

Töpfner Bence három éve kezdett bele a streetliftingezésbe

Fotó: Beküldött fotó

– A tavalyihoz képest eggyel nagyobb, mínusz 83 kilogrammos súlycsoportban indultam idén a bajnokságon, de ott voltam a tavaly és tavalyelőtti versenyeken is, ahol előbbiben arany fokozatot sikerült elérnem – mondta el Töpfner Bence.

A streetlifting, ahogy Bence fogalmazott egy világszerte kibontakozó sportág, ami az erőemeléshez hasonlóan három számból áll, de attól két számban eltér. A súllyal történő guggolás megegyezik, de a fekvenyomás és a felhúzás helyett plusz súlyokkal kell húzódzkodni és tolódzkodni. Lényege, hogy a versenyzők érjék el az egyismétléses maximumot a legnagyobb plusz súllyal. A magyar bajnokságot Lelkes András a sportág kiválósága szervezi immár három éve Szombathelyen, Vas megyében, melyből neve is ered: Iron Cup.

– Most huszonkét éves vagyok és öt éve kezdtem el edzeni, street workout-tal. A streetliftinggel három éve foglalkozom komolyabban egy barátom hatására. Az edzőm Lelkes András, aki bár szombathelyi nagyon sokat segít nekem – hangsúlyozta Töpfner Bence.

A fiatalember 2021-ben első helyezést ért el a versenyen, ahol a mínusz 75 kilogrammos súlycsoportban indult, idén viszont már az eggyel nagyobb 74-83 kilogramm közötti súlycsoportot célozta meg. A megmérettetés során a legnagyobb súllyal elvégzett érvényes gyakorlatot veszik figyelembe, Bence 70 kilogrammal húzódzkodott, 100 kilogrammal tolódzkodott és 155 kilogrammal guggolt.

 

Címkék#erőemelés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!