Cselgáncs

2023.12.19. 18:18

Hangyási László nevét viseli a Pakson átadott új dzsúdóközpont

Hangyási László mesteredző nevét viseli a Pakson átadott Regionális Judo Központ.

Rónai Gábor

Hangyási László mesteredző nevét viseli a Pakson átadott Regionális Judo Központ (A szerző fotója)

„Nem tudom szavakba önteni, amit érzek, így meg sem próbálom” – így kezdte beszédét dr. Kovács Antal, az Atomerőmű Sportegyesület elnöke a keddi ünnepségen. A magyar cselgáncssport eddigi egyetlen olimpiai bajnoka azt mondta, hosszú utat jártak be az 1979-es alapítástól, amíg idáig eljutottak. A névadást illetően úgy fogalmazott, hogy nem volt köztük vita, csak az érintettnek nem szóltak, mert a szerénysége nem engedte volna, hogy hozzájáruljon. „Aki ismeri a paksi dzsúdót, azt tudja, hogy Hangyási László hihetetlen sokat tett bele, s megmutatta, hogyan kell hinni és harcolni” – tette hozzá a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. 

A szalagátvágás után immáron az épületen belül folytatódott az ünnepség. Schmidt Gábor, ezúttal nem a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, hanem a Honvédelmi Minisztérium Sportért felelős helyettes államtitkáraként beszélt. „Egy új születésénél mindig jó dolog ott lenni” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a magyar kormány az elmúlt tíz évben sokat tett azért, hogy ez a komoly tradíciókkal rendelkező sportág megerősödjön.

„Ez az erősödés azt is jelentette, hogy olyan létesítmények épültek, amelyek hozzásegíthetik a jövő generációját a sikerekhez, s ezáltal a magyar sportot az élvonalban maradáshoz. Hét hónappal a párizsi olimpia előtt ennek szimbolikus jelentősége van. Ez a fantasztikus létesítmény, ez a város, amelyik így szereti a sportot, és az MVM garancia arra, hogy hogy az elkövetkezendő években is jut majd Magyarországnak a komoly sikerekből” – mondta. 

Mátrai Károly Tamás, az MVM Zrt. vezérigazgatója azt mondta, jó érzés volt számára belépni az épületbe, s örömmel látta, hogy a fiatalok máris élettel töltötték meg a teret. Hozzátette, amikor ősszel futóversenyen járt a városban, meggyőződhetett arról, hogy Pakson kifejezetten erős sportélet zajlik, s ennek a modern edzőközpontnak a megépülése tovább erősítheti ezt a vonalat. „Talán a következő olimpiák egyikén ebből a központból kerülnek majd ki a magyar indulók” – fejezte ki reményeit. 

Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója azzal kezdte, hogy szűk egy éve lett vezető Pakson. Azóta minden nap jó érzésekkel lép be az erőműbe, amely hazánk villamosenergia-termelésének negyvenöt százalékát, fogyasztásának harmadát biztosítja. A sportra rátérve azt mondta, egészen magával ragadó az, amit ez a város sport területén elért. „Van olimpiai bajnokunk, van ezüstérmesünk és bronzérmesünk” – húzta alá, hozzátéve, hogy világbajnokságokon 12 aranyat, 7 ezüstöt és 5 bronzot, Európa-bajnokságokon pedig 13 aranyat, 12 ezüstöt és 12 bronzot nyertek eddig a paksi sportolók.

„Mindezek a nagyszerű eredmények nem tudtak volna megszületni, ha nem tudunk ezekhez világszintű sportlétesítményeket biztosítani” – fogalmazott. Végezetül azt mondta a fiataloknak, hogy sportoljanak, s élvezzék ezt a nagyszerű termet. De a tanulásról se feledkezzenek meg, mert az erőműben sok olyan mérnök van, aki korábban nagyszerű sportoló volt – adott tehát az út, csak végig kell járni. 

A Hangyási László Regionális Judo Központ 556 négyzetméteres küzdőterével, három szintjével, két konditermével és egy rekreációs termével valóban minden igényt kielégít, ahogy arról Braun Ákos és Ungvári Miklós, a magyar női és férfiválogatott szövetségi kapitánya is személyesen meggyőződhetett.

Masato Otaka, Japán magyarországi nagykövete után Tóth László az európai- és a magyar judószövetség elnöke beszélt. Mondandójának lényege az volt, hogy a magyar kormány nem halat, hanem hálót adott ezzel az impozáns központtal Paksnak, hozzájárulva ahhoz, hogy tovább halászhassák ki a tehetségeket, akik szállítják majd a sikereket. Az elnök később kilenc danos oklevéllel ismerte el Hangyási László munkáját, aki így Magyarország első ilyen szintre eljutó mestere lett. Hozzátette, pár év múlva szeretné a tizedik dant is átadni majd a kiváló szakembernek. 

Be nem váltott ígéret volt
Süli János, a korábbi miniszter, a térség országgyűlési képviselője lapunk érdeklődésére azt mondta, az erőmű vezérigazgatójaként és Paks polgármestereként is dolgozott azon, hogy ez a dzsúdóközpont megépülhessen, s boldog, hogy be nem váltott ígéreteinek egyike most megvalósulhatott. Hozzátette, eddig méltatlan körülmények között készülhettek a paksi dzsúdósok, akik most egy olyan épületbe költözhettek, amely biztosítja a körülményeket az eredményes munkavégzéshez. „Sok sikert kívánok mindenkinek, s legfőképpen azt, hogy innen kerüljenek majd ki a jövő olimpiai bajnokai és világbajnokai. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!