Kosárlabda

2024.04.03. 16:00

Theodoreán Alexandra: „Vannak napok, amikor hitet kell adnunk egymásnak”

Sue Bird-öt és Lékai Mátét tartja a legjobb csapatkapitánynak Theodoreán Alexandra, a Tarr KSC Szekszárd csapatkapitánya, akivel a honi kosárszövetség internetes oldala közölt interjút.

Teol.hu

Theodoreán Alexandra, a Tarr KSC Szekszárd csapatkapitánya

Fotó: MKOSZ

– Mit jelent számodra, hogy a csapatod kapitánya lehetsz?
– Hatalmas megtiszteltetés és nagy küldetés is egyben. Izgalmas szakasz az életemben, melyben nagyon sokat tanulhatok magamról és fejlődhetek. Nagy öröm számomra, hogy már több éve élvezhetem a csapat és stáb bizalmát – felelte Theodoreán Alexandra, az MKOSZ oldalán. 

– Kitől örökölted meg ezt a titulust és mit tanultál tőle erről a szerepkörről?
– Bálint Rékától vettem át, akivel sok szezonon át együtt alkottunk nagyon jó párost ebben a pozícióban. Rengeteget tanulhattam tőle és nagyon jól kiegészítettük egymást. Nagyon sok jó tulajdonsága közül, talán a szervezettsége, ami a leginkább megfogott. Különleges képessége viszont a „tyúkanyóság” volt. Hiányzol, Hami! 

–Hogyan írnád le a vezetési stílusodat?
– Szívügyem, hogy mindenki fontosnak érezze magát a csapatban. Épp ezért törekszem arra, hogy egyenlőség legyen. Ez alapvető cél számomra, azonban sok esetben nehezebb „összefésülni” a különböző személyiségtípusokat, de a kommunikáció itt is kulcsfontosságú. Figyelek a társaimra és megteszek mindent azért, hogy családias légkörben érezzék magukat.  

– Milyen módszerekkel szoktad motiválni a társaidat?
– Nincsen bevált módszerem, inkább próbálom figyelni, hogy éppen mire van szükségük. Vannak napok, amikor csak lazítani kell a hangulaton és vannak, amikor hitet kell adnunk egymásnak, hogy az elvégzett munka mindig meghozza a gyümölcsét. A csapatsport ezért is szép, hiszen akaratlanul is, de mindennap motiváljuk egymást. Egy-egy pozitív visszacsatolás csodákra képes. 

– És te miből meríted a motivációdat leginkább? 
– Még „régi motorosként” is szeretnék fejlődni, ez egy alap motiváció a mindennapokra, valamint minden szezonban kitűzők egy célt, ami hajt előre. A legnagyobb motiváció azonban a társaimban rejlik, hogy értük és a közös sikerességért adjak ki mindent magamból. Legyen szó edzésről, mérkőzésről vagy egy csapatépítő kalandról. 

– Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel eddig kapitányként szembesültél?  
Amikor először megkaptam ezt a lehetőséget, sok kérdés és bizonytalanság merült fel bennem. Ebben nagy segítségemre volt Zeljko, aki utat mutatott, hogy mitől lehetek jó és hiteles kapitány. 

– Mely tényezők szükségesek a csapategység kialakulásához? 
– Egy közös buli jó alapokat teremt, mindenki feloldódik és a vicces emlékek végig kísérnek egy szezonon át. Ez lenne az indulópont, amit nyitottsággal, türelemmel és elfogadással kell megfűszereznünk. A végleges recept különleges alkotója azonban a csapatsikerek, egy-egy nagy győzelem még jobban összekovácsolja a csapatot. 

– Kiket tartasz példaértékű csapatkapitánynak a kosárlabda és más csapatsportok világából? 
– Sue Bird és Lékai Máté. 

– Szerinted mi egy csapatkapitány három legfontosabb tulajdonsága? 
– Optimista, határozott, empatikus. 

– Végezetül mit üzensz a csapattársaidnak és a szurkolóknak? 
– Teamwork makes the dream work! Most kell még jobban hinnünk egymásban és a csapatunkban, közösen bármire képesek vagyunk! Maradjatok továbbra is mellettünk, harcoljunk együtt a céljainkért! A kék szív együtt dobban! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!