Diákolimpia

2024.05.14. 07:00

Olimpiai bajnokot is ünnepelhetnek a bonyhádi lövészek

Újabb sikereket zsebeltek be a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium (BPSEG) lövész szakkörének versenyzői május második hétvégéjén az Országos Sportlövő Diákolimpián a Dr. Fejes András Sport- és Rendezvénycsarnokban, Gyöngyösön.

Farkas Eszter

Az Országos Sportlövő Diákolimpiát az elmúlt hétvégén, május 10-11-én tartották Gyöngyösön, amin a BPSEG lövész szakkörének tagjai minden meghirdetett korcsoportban és fegyvernemben indultak.

Az Országos Sportlövő Diákolimpián is kiválóan teljesítettek a bonyhádi tanulók. Beküldött kép.

– Nagyon nehéz versenyen vagyunk túl a lövész szakkör versenyzőivel – válaszolta kérdésünkre Beke Zoltán, a diákok felkészítő tanára. A versenyzőknek kevesebb idejük maradt a felkészülésre az érettségi és az osztálykirándulások miatt, ami  sajnos megmutatkozott az egyéni eredményekben. A csapat egy része – tíz versenyző –, akik nem érettségiztek, már kora reggel elindultak Gyöngyösre. Az öt érettségizőt pedig az egyik apuka, Szénási László hozta utánunk, ami embert próbáló volt a diákok részéről. Az érettségizőkre tekintettel a diákolimpiai szervező bizottság számukra a kezdési időt a verseny végére tette. Szegények szinte alig szálltak ki a kocsiból és már lőállásba kellett álljanak.

A versenyzők minden korcsoportban indultak

A III.-IV. fiú korcsoport légpuskásai léptek lőállásba elsőként: Gyergyói Máté Bende, Szántó Levente, Szénási Áron az ország legfiatalabb csapata is voltak egyben a versenyen, életkoruk összeadva mindössze harminchárom év. 

– A legfiatalabbak megadták számunkra a siker ízét és megnyerték a csapatversenyt. Egyéniben a legjobb Gyergyói Máté Bende lett, aki negyedik helyezést ért el – mondta Beke Zoltán. 

A III.-IV. lány légpuskás korcsoportban egyéniben, Szabó Zsóka jutott be az országos döntőbe, aki első alkalommal mérettette meg magát és végül kilencedik helyezést ért el.

Az V.-VI. korcsoportos lányok közül öt bonyhádi lövő kvalifikálta magát a húsz lövéses nyílt irányzékú légpuskás versenyszámba: Jónás Anna Luca, Sűrű Sára, Papp Kata csapatban, Fábián Patrícia és Nyul Mariann egyéniben versenyezhetett. A légpuskás csapat ezüstérmes lett, itt Jónás Anna Luca ötödik helyezésével a csapat legjobbja lett, aki előtte németből érettségizett, míg az egyéniben versenyző Nyul Mariann hetedik, Fábián Patrícia tizenkilencedik helyezést ért el.  
Az V.-VI. korcsoportos fiúk követték a lányokat: Szénási Ákos, Szabó Gábor Máté, Wolff Dominik csapatban és egyéniben indultak, Bogos Patrik egyéniben jutott a döntőbe. 

Szénási Ákos olimpiai bajnok lett

– Ismételten egy érettségiző lépett lőállásba és megmutatta ki a legjobb a páston. Csapatban a fiúk olimpiai aranyérmesek, Szénási Ákos egyéniben olimpiai bajnok lett, mondhatni férfias munka volt. Egyetlen negyven lövéses zártirányzékú lövőnk magányosan lépet a lőállásba, Bozsolik Sarolta, akit az Európa bajnok Ablonczy Orsolya készített fel a versenyre Pécsen. Sarolta nagyon sokáig a verseny közben a második helyen állt és végül a nagyon szépen csillogó bronzérmet 394 köregységgel nyerte meg. Nagyon büszkék vagyunk rá, mivel ebben a fegyvernemben előszőr lépett diákolimpiai döntőbe.

A pisztolyosok zárták a diákolimpiai versenysorozatot. Előszőr az V.-VI. korcsoportos nyílt irányzékú, húsz lövéses lány csapat foglalta el lőállásait: Jónás Anna Luca, Sűrű Sára, Somogyi Tamara Margit. A versenyzők csapatban és egyéniben is a döntőbe jutottak. 

– A lányok csapata bronzérmes lett, úgy gondolom itt jött ki az érettségi fáradalma – mondta Beke Zoltán. – Csapatban a legjobb lövő Sűrű Sára lett. Az V.-VI. korcsoportos pisztolyos fiúk, Szénási Ákos, Szabó Gábor Máté, Bauer Konrád diákolimpiai ezüstérmesek lettek, itt Szénási Ákos volt a csapat legjobb lövője, rajta még a vizsga nehézségei sem fogtak. Úgy gondolom minden versenyzőnk hatalmas gratulációt érdemel – zárta a beszámolót Beke Zoltán.

A csapatot Beke Zoltán és Szavári Attila tanárok készítették fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!