Hírek

2009.05.15. 16:46

A Jobbik tuti befutó, az MDF és az SZDSZ esélytelen

A Fidesz elsöprő győzelmet arat, a Jobbik felszívja a kiábrándult MSZP-s szavazókat - a legfrisebb Gallup felmérés szerint.

Magyar Gallup Intézet

A jelenleg leginkább valószínűsíthető részvétel – ha „most vasárnap” lenne a választás – minimum 36%-os. Ez csak kis mértékben marad el a 2004-es részvételtől (38,5%).

A választásig hátralevő időszakban a kampányok intenzívebbé válásával a részvételi hajlandóság még emelkedhet, így összességében a jelen eredmények alapján az várható, hogy a 2004-eshez hasonló vagy annál valamivel magasabb részvétel mellett választják majd a Magyarországról az Európai Parlamentbe delegált képviselőket - áll a Magyar Gallup Intézet pénteken közölt felmérésében.

A Fidesz-KDNP listája elsöprő győzelmet arathat; a május eleji adatok alapján a szavazatok 66%-ára számíthat a biztos szavazó pártválasztók között, és 68%-ra a részvételüket abszolút biztosra ígérők között. Az MSZP messze lemaradva a szavazatok 21-22%-át szerezheti meg.

Azok, akik jelenleg is az MSZP táborába tartoznak magasabb arányban igérik részvételüket a választáson.

A Gallup mérése szerint a kisebb pártok közül egyedül a Jobbiknak van jó esélye arra, hogy elérje az EP választásokon is alkalmazott 5%-os küszöböt és így EP mandátumhoz jusson. Azok körében azonban, akik abszolút biztosra ígérik a részvételüket, a Jobbik a kampány elején már átlépi az 5%-os küszöböt.

További részleteket a választásról és az induló pártokról a Világgazdaság Online oldalán olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!