Hírek

2009.05.18. 07:42

Beindul a spórolás a MÁV-nál: több utazási kedvezményt megvonhatnak

Idén 40 milliárd forinttal csökken a MÁV Startnak juttatott költségvetési támogatás. Hónig Péter közlekedési miniszter kinevezését követően jelentette be, hogy a 163 milliárd forintos keretet ennyivel kell megkurtítani, ám hogy miként, azt a vasutasokra bízta.

Népszabadság - hirado.hu

 A Népszabadság szerint a különbözetet a vasúttársaság az utazási kedvezmények felülvizsgálatával igyekszik előteremteni. Jelenleg mintegy 40 jogcímen kaphatnak az utasok utazási kedvezményt. A lap szerint számos kedvezmény megvonása nem érintene széles kört - számol be a hirado.hu.

Megszüntethetik a 65 évesnél idősebb, magyarigazolvánnyal rendelkezők kedvezményét. (Ez jelenleg négy alkalomra szóló, menettérti, 90 százalékos kedvezményt jelent.) A szigort valamelyest enyhítené, hogy a magyarországi lakhellyel rendelkező és/vagy magyar nyugellátásban részesülő uniós polgárok továbbra is ingyen utazhatnának.

A múzeum- és koronalátogatáshoz kapcsolódó díjmentes utazás lehetőségét is eltörölhetik. Búcsút inthetnének az évente 12 menettérti utazásra jogosító 50 százalékos kedvezményüknek a költségvetési szervezeteknél foglalkoztatottak, az egyházi intézmények, továbbá a társadalmi szervezetek és az alapítványok dolgozói is.

További MÁV-kedvezmények megvonási tervéről a Világgazdaság Online oldalán olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!