Hírek

2009.05.12. 09:54

Egyelőre búcsúzhatnak a bankok a magas jövedelmezőségtől

A hazai pénzügyi szektor kiemelt kockázata, hogy a hitelminőség markánsan romlik az idén, és emiatt a szolgáltatók jelentős veszteségeket lesznek kénytelenek elkönyvelni, így jelentősen romlik tőkejövedelmezőségük is – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Varga Csaba, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgatója.

VG

Hozzátette: a hazai pénzügyi szektor helyzete a kezdeti sokk után mára stabilizálódott, ám nyilvánvaló, hogy a korábban jellemző magas jövedelmezőség rövid távon nem jön vissza. A markánsan emelkedő forrásköltségek – emelte ki – negatívan hatottak a magyar bankrendszerre, amelynek hitelezési aktivitása jelentősen lecsökkent, és szigorodtak mind az ár-, mind a nem árjellegű feltételek.

A főigazgató szerint pozitív fejleményként értékelhető ugyanakkor, hogy a zömében nagy külföldi pénzügyi csoportok érdekeltségéhez tartozó hazai hitelintézeteket támogatják anyabankjaik, bár a jelenlegi piaci környezetben az ő lehetőségeik is korlátozottak. Ennek megfelelően – mutatott rá – most még nem lehet tudni, hogy 2009-ben lehet-e egyáltalán valamilyen mértékű hitelexpanzió Magyarországon, vagy csak a meglévő állományok fenntartására futja az érintettek erejéből.

A cikk teljes terjedelmében csak a Világgazdaság előfizetői számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!