Hírek

2009.05.30. 16:54

Merkel: az Opel-válság rendezése a transzatlanti viszony próbája volt

Az Opel megmentéséről született megállapodás egyben a transzatlanti viszony próbáját is jelentette - értékelte szombati rendkívüli sajtóértekezletén Angela Merkel kancellár.

MTI Eco

A kancellár beszámolt arról hogy előző nap minderről telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel, s egyetértettek abban, hogy mindkét kormány érdekelt az Opel ügyének rendezésében. Merkel szerint mindez jelentős mértékben elősegítette a szombatra virradóra létrejött megállapodást. A német kancellár úgy értékelte, hogy az egyezmény jó esélyt biztosít a munkavállalók számára, akik megérdemelték ezt. A kialakult válságért nem őket, hanem a General Motorst terheli a felelősség - fogalmazott Merkel, aki súlyos irányítási mulasztásokkal vádolta az amerikai anyavállalatot.

A német kormány azt tette, amit tenni tudott, illetve tennie kellett - hangsúlyozta a kancellár. Utalt ugyanakkor arra, hogy az Opel és a beruházó osztrák-kanadai Magna előtt nehéz feladatokkal teli időszak áll. A kilátásokat érintve kancellár egy új, a német Adam Opel GmbH irányítása alatt álló európai vállalat létrehozásáról beszélt.

Hogyan vélekedik Merkel az Opel-ügyről? Itt elolvashatja részletesen!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!