Hírek

2009.05.18. 09:49

Tölgyessy: A rendszerváltást már nem lehet elölről kezdeni

Az alkotmányjogász úgy látja, az építkezést nem lehet már elölről kezdeni, de az elmúlt száz év újragondolása sokat segítene.

MR-VG Online

Magyarországon azért okozott csalódást a rendszerváltás, mert a volt szocialista országok közül nálunk volt a legkisebb a törés a régi és az új rendszer között, az átalakulásban csak kevesen vettek részt, a Kádár-rendszert pedig a többség az utolsó ötven-száz év legnagyszerűbb időszakának tartotta - mondta az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Tölgyessy Péter.

"Magyarországon a rendszerváltást csalódás veszi körül, amit tovább erősít, hogy az utolsó öt évben nem teljesültek az alapígéretek, a számok pedig nagyon aggasztók, ezért egyre gyakrabban jönnek elő azok a hangok, hogy húsz évvel ezelőtt mindent elrontottunk "- mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádióban.

Az alkotmányjogász szerint a magyar váltás már az elejétől nagyon különbözött a régió többi országáétól, nálunk volt a legkisebb törés a régi és az új rendszer között. Emiatt nem is éreztük igazán magunkénak a változást, amelyben ráadásul a társadalom nem is volt jelen, alig ötvenezer ember mozgolódott, ők is megosztva, vitatkozva.

Közben pedig a magyarok nagy része a Kádár-rendszert tekintette az utolsó ötven-száz év legnagyszerűbb időszakának, úgy érezték, itt jutottunk fel a csúcsra. "Ez nyilvánvalóan nem igaz, hiszen például a dualizmus korában sokkal közelebb voltunk Ausztriához, mint az államszocializmus idején, amely óriási lemaradást hozott" - jelentette ki Tölgyessy. Úgy fogalmazott, a nagy olajválságtól szinte csak vergődtünk, a hetvenes-nyolcvanas évekre már a hit is elveszett, mégis, a rendszer mozdíthatatlannak tűnt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!