Hírek

2010.03.30. 12:31

Csütörtöktől jutalmat kap, aki kartellezőket jelent fel

Újabb eszközt jelenthet a kartellezés felderítésében, hogy csütörtöktől informátori díjat kaphatnak azok, akik nélkülözhetetlen bizonyítékot szolgáltatnak a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) - mondta Wallacher Lajos, a versenyhivatal elnökhelyettese egy keddi háttérbeszélgetésen.

MTI Eco

Az akár 50 millió forint díjat az ügy végezte után a versenytanács állapítja meg a kartellezésért kiszabott bírság 1 százalékában, de legfeljebb 50 millió forintban.

Wallacher Lajos kiemelte: az informátori díj hozzájárulhat ahhoz, hogy hatékonyabb legyen a kartellezés felderítése, elősegítve a prevenciót. Az elnökhelyettes hangsúlyozta, hogy az írásbeliség a főszabály a nélkülözhetetlen bizonyítékra, és szeretnék elkerülni a hallomás alapján történő bejelentéseket. Nem jár informátori díj abban az esetben, ha a bejelentő bűncselekmény útján jutott a bizonyítékhoz.

Wallacher Lajos az informátor védelmével kapcsolatban elmondta, hogy bizonyos esetekben lehetőség van az anonimitásra, illetve a közigazgatási hatósági eljárásáról szóló jogszabály alapján a zárt adatkezelés is alkalmazható.

Felhívta az elnökhelyettes a figyelmet arra, hogy az elévülési időn belül lévő kartellezés esetében is érdemes bizonyítékkal szolgáltatni, de csak az április 1-je után tett bejelentésért járhat informátori díj.

 A háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy a 2002 és 2006 között felszámolt kartellezés 64 milliárd és 142 milliárd forint közötti kárt okozott a fogyasztóknak. Az elmúlt hét évben a versenyhivatal csaknem 16,6 milliárd forint bírságot szabott ki kartellezés miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!