Hírek

2010.03.31. 12:01

Esélyt kérnek a villamossági vállalkozások a nagyberuházásokból

Közös közleményben kérnek az eddigieknél nagyobb esélyt a hazai nagyberuházások beszállítói pályázatain a Magyarországon bejegyzett villamossági vállalkozások. A jórészt magyar forrásokból épülő autópályák és egyéb beruházások villamossági felszereléseit és a kapcsolódó fizikai munkát a nyertes kivitelezők a legtöbb esetben külföldről szerzik be. Ez a gyakorlat jelentős költségvetési bevételtől fosztja meg az országot.

Világgazdaság Online

Csak az M6-os autópálya villamossági felszerelésének beszállítási jogát külföldi kézbe adó döntés több tízmilliós bevételtől fosztotta meg a hazai költségvetést – állítja a villamossági nagykereskedőket, gyártókat és kivitelezőket összefogó Villamosipari Vállalkozók Egyesületének alelnöke. Gazdag Gábor elmondta, nem Magyarországon bejelentett vállalkozásoktól vásárolták a felszereléseket, ráadásul nem itthoni cégek által alkalmazott munkaerőt foglalkoztattak még a termékek beszerelésénél sem.

A külföldön bejegyzett vállalkozások a beszállítóikat általában saját hazájukból választják, de zömében nem Magyarországon bejegyzett leányvállalatokat, hanem kinti cégeket. Döntésüket hagyományos partneri kapcsolatokkal indokolják, de az egyesület vezetője szerint a választás hátterében nemzeti érzelmek és érdekek állnak.

"Akár a francia, akár a német vagy bármely nyugat-európai ország közbeszerzési gyakorlatát vizsgáljuk, mindenütt azt találjuk, hogy a hazai termékek és vállalkozások támogatása az elbírálás egyik elsődleges szempontja. Magyarországon ez nincs így. A döntéshozók csak annyira legyenek magyarok, mint a németek németek és a franciák franciák, az ágazati szereplők ezzel a hozzáállással tökéletesen elégedettek lennének" – fogalmaz Gazdag Gábor.

Az egyesület ugyanakkor nem szeretné igazságtalanul kiszorítani a pályázatokból és állami beruházásokból a külföldi jelentkezőket. Csupán arra kérik a döntéshozókat, hogy a jövőben vegyék figyelembe a teljes hozadékát egy hazai ajánlatnak, így vizsgálva meg a honi beszállítók és magyar munkaerőt foglalkoztató kivitelezők pályázatát az állami közbeszerzéseknél és magánberuházásoknál.

A VVE 2001-ben alakult, jelenleg 26 tagot tömörít a villamossági kereskedelem, valamint a gyártás és kivitelezés területéről. Tagjainak összesített árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot, ezáltal a teljes villamossági piac közel 59 %-át képviselik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!