Hírek

2010.03.04. 16:17

Feketegazdaság itthon - 1 400 üzletet zártak be tavaly

A feketegazdaságot és a gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottság nyilvánosságra hozta ötödik jelentését, melyben az illegális foglalkoztatást és annak változásait vizsgálja.

Világgazdaság Online

A munkaügyi ellenőrző hatóság kiemelt feladata a bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása, a szabályszegők szankcionálása. Az elmúlt évek jogalkotása során szigorodtak a szankciók. A bírság összegek emelése és különösen a szabályszegők közbeszerzésből és állami támogatásokból több évre történő kizárása igen súlyos fenyegetést jelent a bejelentést elkerülők számára. Ennek ellenére a feltárt esetek száma nem csökkent. Az ellenőrzések során 56 ezer feketén foglalkoztatottat találtak az ellenőrök, ami az összes munkaügyi szabályszegéssel érintett munkavállaló 32 százaléka.

2009-ben is az építőipar „termelte ki” az ellenőrzésen ért feketemunkások legnagyobb százalékát -15 568 főt, az összes fekete munkás 28 százalékát - bár ez a szám évről évre csökkenő tendenciát mutat. Ennek oka egyrészt a makrogazdasági környezet, a rendszeres munkaügyi ellenőrzések, utóellenőrzések révén egyes foglalkoztatók jogkövető magatartásának elérése, de szerepet játszott az is, hogy a foglalkoztatók egyszerűen rutinosabbak lettek a jogszabályi rendelkezések kijátszásában.

Tavaly az ellenőrzések 8 százaléka érte el – a 2008-as 6 százalékhoz képest – a vagyonvédelmi cégeket, ahol az ellenőrzéseken utolért feketén foglalkoztatottak 24 százalékát alkalmazták 2009-ben. A kereskedelmi ágazat – a viszonylag nagy, 18 százalékos ellenőrzést számítva - harmadik helyen áll a feketén foglalkoztatott munkavállalók számával, 2009-ben 10 százalékos részesedést képviselt. A kiemelt ágazatokban a feltárt súlyos jogsértések közül még mindig az alkalmi munkavállalói könyvvel történő visszaélések fordulnak leginkább elő a fekete foglalkoztatás körében.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!