Hírek

2010.03.25. 13:04

Kétharmados többség, magyar euró, családtámogatás - a legnépszerűbb témák

Kaphassák meg a magyar állampolgárságot a külhoni magyarok, Magyarországon is vezessék be az eurót, a magyar törvényhozás támogassa, hogy a családok minél több gyermeket vállaljanak - ezeket a témákat csaknem egyöntetűen támogatja a magyar társadalom.

Duna Televízió

Kaphassák meg a magyar állampolgárságot a külhoni magyarok, Magyarországon is vezessék be az eurót, a magyar törvényhozás támogassa, hogy a családok minél több gyermeket vállaljanak. Változtatandó a nyugdíjrendszer, támogatni kell a romák társadalmi integrációját, akár pozitív diszkrimináció révén is. Az egészségügyi ellátás színvonalát a magyarok döntő hányada nem tartja megfelelőnek. Jelentős többség pártolná a büntető törvénykönyv szigorítását is. Tömören így összegezhetők a Duna Televízió, közösen a Századvég Alapítvánnyal és a Kód Piackutató Intézettel készetett közvélemény-kutatásában adott társadalompolitikai és szociálpolitikai válaszok.

A közvetlenül a politikára és a politikusokra vonatkozó kérdéseknél a megkérdezettek fele szerint lenne jó az országnak, ha valamely erő kétharmados támogatottságot szerezne a parlamenti választásokon. A pártpreferenciák adataiból viszont az derül ki, hogy az elmúlt időszakhoz képest nem változott jelentősen az egyes pártok támogatottsága; bár előfordulhat, hogy a sikeres kopogtatócédula gyűjtés ellenére a kis pártok – az MDF és az LMP – mégsem tudják majd átlépni az öt százalékos parlamentbe jutási küszöböt.

A határon túli magyarok magyar állampolgársághoz juttatása esetében a megkérdezettek 48 százaléka egyértelműen támogathatónak gondolta a felvetést, míg az inkább támogatók aránya 22 százalék volt. Elmondható tehát, hogy 2010 tavaszán a felnőtt lakosság 70 százaléka valamilyen formában támogathatónak látja a külhoni magyarok magyar állampolgársághoz juttatását. Ellentétes véleményen a megkérdezettek 25 százaléka volt, közülük 16 százalék egyértelműen nem, 9 százalék inkább nem támogatná a lépést.

Nem mellékes tény az sem, hogy az állampolgárság megadását leginkább a legfiatalabb korosztály tagjai támogatták; a helyeslők aránya köztük meghaladta a 80 százalékot. A középkorúaknál (mind a 40-49, mind az 50-59 év közöttiek csoportján belül) volt a legalacsonyabb a támogatók aránya, ám még így is 66 százalékuk támogatna a magyar állam ilyen irányú döntését.

A gazdasági kérdések között az euró magyarországi bevezetése inkább a fiataloknak lenne fontos, bár a lakosság többsége szerint jó döntés lenne. A megkérdezettek  63 százaléka támogatná; 40 százalék egyértelműen,  23 százalék pedig inkább támogatná a közös uniós valuta hazai fizetőeszközzé tételét.

Fontos megállapítás, hogy a válaszadóknak  mindössze 4 százaléka nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani; ez is mutatja a témakörrel kapcsolatos magas szintű érdeklődést.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!