Hírek

2010.03.12. 14:31

Megduplázná exportját az Egyesült Államok

Barack Obama amerikai elnök ismertette azzal kapcsolatos elképzeléseit, hogy miként lesz teljesíthető az export öt év alatti megduplázásának januárban megfogalmazott célja.

Világgazdaság Online

Obama kétmillió új munkahelyet vár a stratégia sikerétől, szakértők szerint azonban igen csak nehéz feladatnak ígérkezik a kereskedelmi korlátok ledöntése és új piacok meghódítása.

Ami a kereskedelmi korlátokat illeti, Obama ígéretet tett arra, hogy elődeinél határozottabban kéri számon más országokon a szabad kereskedelemmel kapcsolatos vállalások betartását. Miközben azonban sokak szerint az Egyesült Államok számára ebből a szempontból a kínai árfolyampolitika jelenti a legnagyobb kihívást, az elnök most sem ment el addig, hogy az árfolyamok manipulálásával vádolja meg Pekinget.

A jüan árfolyamát Kína a pénzügyi válság 2008 közepi kitörése óta köti ismételten a dollárhoz, az általános vélekedés szerint jelentősen alulértékelt szinten. Obama ezzel kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy "a piaci árfolyamok felé történő elmozdulással Kína lényegesen hozzájárulhatna a globális egyensúly kialakítását célzó erőfeszítésekhez".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!