Hírek

2010.03.10. 11:59

Mire számítanak a kkv-k? - Az Ecostat kristálygömbje

Az Ecostat 2010. januári bizalmi felméréseinek eredményei a gazdaság két meghatározó vállalatcsoportjában az üzleti várakozások javulását jelzik.

Ecostat

A nagyvállalati TOP-100 konjunktúra-index értéke 71,8 százalék, a kis- és középvállalatoké 67,8 százalék lett januárban. Az előző hónaphoz viszonyítva a nagyvállalatok bizalmi indexe több mint három százalékkal, a KKV-ké hét százalékponttal emelkedett. A gazdálkodó szervezetek bizalmi várakozásait összegző mutatók trendje az egy évvel korábbi mélypont óta háromnegyed évig meredekebben emelkedett.

Magyarország gazdasági kilátásait 2010 első felére a belföldi multinacionális vállalatok az átlagosnál valamelyest kedvezőbben értékelik. A következő negyedév végéig a hazai nagyvállalatok viszonylag széles köre, 29 százaléka teljesítmény növekménnyel, 27 százalékuk viszont csökkenésével kalkulál. Az előző hónapokénál derűlátóbb várakozások szerint a belföldi kereslet növekedését a TOP-100 csoport 21 százaléka feltételezi, 58 százalékuk szerint ezen a területen nem várható változás. Hazai piacain versenypozíciója javulását a nagyvállalatok 22 százaléka reméli, külföldi piacképességük 30 százalékuknál lehet kedvezőbb.Jelenlegi készletállományáról a nagyvállalatok 62 százaléka nyilatkozta, hogy megfelel az ilyenkor megszokott szintnek, egynegyedük szerint viszont elmarad attól.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!