Hírek

2010.03.16. 12:05

Német-francia pengeváltás az export kapcsán

Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa visszautasította a francia kormány szemrehányását, amely szerint Németország erőteljes exportgazdasága árt a többi uniós államnak.

AFP - Világgazdaság Online

"Hamis ez a felvetés. Európa kemény versenyben áll Japánnal, az Egyesült Államokkal és más nagy népgazdaságokkal" - hangoztatta Oettinger a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva.

"Rá vagyunk utalva arra, hogy a termékeink versenyképesek is legyenek. Ez pedig az olyan ipari államoknál, mint például Németország, külkereskedelmi többletekhez vezet" – áll a biztos nyilatkozatában, amelyet az AFP idéz

A francia gazdasági miniszter, Christine Lagarde illette bírálattal a londoni Financial Timesban a jelenlegi német kereskedelmi többletet, amely szerinte a szomszédos euróövezeti államok számára káros.

A német kereskedelmi többlet a tavalyi évben 136,1 milliárd eurót tett ki, Franciaország ugyanakkor mínuszban áll a kereskedelmi mérleget illetően. 2009-ben mintegy 43 milliárd euróval több áru érkezett az országba, mint amennyit kivittek a francia cégek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!