Hírek

2010.03.23. 19:22

Politológusok: az LMP lépéselőnybe került az MDF-fel szemben

Politológusok szerint az LMP lépéselőnybe került az MDF-fel szemben, ugyanakkor mindkét kispárt reménykedhet a parlamenti küszöb átlépésében az egyéni képviselőjelölt- és listaállításokat követően.

MTI

Az MTI által kedden megkérdezett elemzők szép teljesítménynek nevezték a Civil Mozgalom szereplését, de egyöntetűen úgy vélekedtek, hogy a pártnak nincs esélye a parlamentbe kerülésre.
 
Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője arra emlékeztetett, hogy a nagy pártoknak "rutinmunkát", míg a kisebbeknek annál nagyobb kihívást jelent a jelölt- és listaállítás. A politológus szerint a magyar politikai rendszerben az idén rendkívül szokatlan helyzet alakult ki azzal, hogy a parlamenten kívüli Jobbik könnyedén vette ezt az akadályt, és "erődemonstrációvá" alakította a jelöltállítást, míg az LMP és különösen az MDF megszenvedett ezzel az időszakkal.
 
Szabó Márk, a Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint az áprilisi választások további különlegessége lehet, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség várhatóan megszerzi az egyéni mandátumok túlnyomó többségét, így nagy versengés a legfeljebb 152 területi és legalább 58 kompenzációs mandátumért folyhat. A Nézőpont Intézet szakértője szerint ez egyik kispártnak sem kedvez, hiszen ezekért a mandátumokért az MSZP és a Jobbik vívhatja a legnagyobb harcot.
 
Juhász Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy az LMP-nek és az MDF-nek is van esélye az Országgyűlésbe kerülnie, de az MDF a területi listaállítás szempontjából az LMP-nél nehezebb helyzetbe került azzal, hogy Somogyban és Vasban elbukta a listaállítás feltételeit. Az MDF parlamentbe kerüléséhez átlagosan 5,31 százalékos teljesítményre van szükség a fennmaradó 17 megyében, illetve a fővárosban, ami a szakember szerint azért érdekes, mert az MDF pontosan ilyen eredményt ért el a 2009-es Európai Parlamenti választásokon - fejtette ki. A politológus szerint az LMP-t és az MDF-et az egyéni jelöltek viszonylag alacsony száma is egyaránt sújtja, a kevesebb megszerezhető töredékszavazat miatt pedig parlamentbe kerülésük esetén is csak "nagyon kis létszámú, az országos támogatottságukhoz képest alulreprezentált frakciót" alakíthatnak.
 
Kern Tamás, a Századvég Alapítvány tudományos főmunkatársa szerint a 20 területi listát állító LMP az elemzők által korábban vártnál nagyobb lépést tett az Országgyűlésbe jutás felé. Hozzátette: a parlamenti patkóba kerülés ugyanakkor továbbra is kétséges maradt számukra amiatt, hogy - az MDF-hez hasonlóan - a lehetséges 176 helyett csupán 91 egyéni képviselőjelöltet tudott állítani. A Századvég munkatársa ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy 1990-ben a Fidesznek közel ennyi egyéni képviselőjelölttel sikerült 1-2 százalékkal átlépnie a parlamenti küszöböt.

Kern úgy fogalmazott, hogy az MDF bejutását sem tartja lehetetlennek, hiszen a KDNP-nek - szintén a rendszerváltáskor - már sikerült ugyanennyi területi listával megoldania ezt. A szakember szerint ugyanakkor az MDF helyzetét az LMP-nél kettővel kevesebb területi lista mellett a három hónapja kezdődött, de szűnni továbbra sem akaró belső viták nehezítik a leginkább.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!