Hírek

2010.03.31. 05:00

Reszkessen, aki kenőpénzt ad!

Az idei első két hónapban 1,1 milliárd dollárt különítettek el a külföldi nagyvállalatok azoknak a bírságoknak a fedezésére, amelyek az amerikai hatóságok által indított korrup-ciós vizsgálatok nyomán fenyegetik őket – számítja a Handelsblatt.

Világgazdaság - TG

Tavaly egész évben 620 milliót tett ki ez az összeg, néhány évvel korábban pedig 100 millió alatt volt. Az amerikai kereskedelmi minisztérium és a tőkepiaci felügyelet (SEC) jelenleg rekordszámú (111) ügyet vizsgál a Foreign Corrupt Practices Act alapján. Ez a törvény nemcsak az Egyesült Államokban elkövetett kenőpénzfizetések szankcionálását teszi lehetővé, hanem minden olyan vállalat visszaéléseit, amelynek a részvényei amerikai tőzsdéken forognak.

Így került a nyomozók látókörébe a Daimler, amely a vád szerint rendszeresen hivatalnokokat fizetett le – megbízásokért cserébe – a világ legalább 22 országában. Egy türkmén vezető politikusnak például két páncélozott gépkocsival kedveskedett a német autógyártó, de kínai, orosz és görög hivatalos személyeknek, sőt az ENSZ „olajat élelmiszerért” néven futó iraki programját irányító személyeknek is jutott az évek során az ajándékokból. A Daimler képviselői csütörtökön állnak bíróság elé, ám a The Wall Street Journal értesülése szerint már előre megállapodtak 185 millió dollárnyi bírság kifizetéséről. A SEC számítása alapján a vállalat több mint kétszáz tranzakció során összesen 56 millió dollárnyi kenőpénzt fizetett ki, s ennek révén 1,9 milliárd dollárnyi hasznot és legalább 91,4 milliós tiszta nyereséget ért el. A botrányba Magyarország is belekeveredett, az amerikaiak állítása szerint ugyanis a cég 300 ezer eurós kenőpénzt fizetett döntéshozóknak néhány évvel ezelőtt a Volánbusz egyik járműbeszerzési ügylete kapcsán. Az érintettek egyelőre nem kommentálták ezt a bejelentést.

A cikk itt folytatódik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!