Hírek

2010.03.10. 13:56

Szén-dioxiddal tömik be a büdzsé lukait?

Csaknem 44 millió tonna szén-dioxid piacra dobásával jut rendkívüli bevételhez hamarosan a költségvetés – olvasható a Népszabadságban. A 120 milliárdot azonban nem lehet bármire elkölteni, abból környezetvédelmi, energiahatékonysági kiadásokra kell áldozni.

Népszabadság

A Népszabadság információi szerint valóban szén-dioxid piacra dobásával lesz egyszeri, 120 milliárd forintos bevétele az államkasszának.

Magáról a kvótaértékesítésről egyelőre keveset lehet tudni. Annyit azonban biztos, hogy a 2008–2012-es kiosztási időszakban – a szén-dioxid-kvótákat ötéves ciklusokra bontva osztják ki a kiotói megállapodás alapján – hazánk évente mintegy 108 millió tonnányi üvegházgáz kibocsátását lehetővé tévő kvótával, egységgel rendelkezik. Ez a ciklus folyamán közel 540 milliós felhasználható egységet jelent. Ennek java részét azonban „házon belül” felhasználjuk, szakemberek szerint évente megközelítőleg 20 millió egység marad meg, amit értékesíteni tudunk. Az ötéves ciklus alatt tehát 100 millió piacra vihető kvótánk halmozódik fel.

Az ellenzék szerint egyébként a kormány túl gyorsan döntött a széndioxid-kvóta eladásáról, amivel évekre előre elvette a következő kormány elől a lehetőséget, hogy a piacon később – esetleg jobb árfolyamon – értékesítsen egységeket.

A szakértők által elmondottakból azonban az szűrhető le, hogy a mostani ügylettel nem fogyott el a rendelkezésre álló, eladható keret, ráadásul a befolyó pénzt sem lehet akármire fordítani. Technikailag azonban nem kizárt, hogy másra is jusson pénz: elképzelhető olyan átcsoportosítás a környezetvédelemre szánt kereteknél, ami által a most bekerülő összeggel megegyező vagy annak egy részét kitevő forrást más célokra fordítanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!