Hírek

2010.04.10. 11:54

Megint módosították az autó- és jelzálog hitelek szabályozását

A hitelközvetítők díját júniustól két részre kell osztani, az egyik a szerzésért, a másik a szerződés fenntartásáért jár, a kettő aránya a kölcsön jellegétől függ - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

MTI Eco

A finanszírozók jogosultak szerzési- és fenntartási jutalékra megosztani az általuk fizetett közvetítői díjat. A szerzési jutalék a szerződés létrejöttééért, míg a fenntartási jutalék annak meghatározott időpontig történő fennállásáért jár.

A szerzési jutalék akkor jár a közvetítőnek, ha a finanszírozó megkezdte a maga szolgáltatását. A hitelszerződés fenntartásáért pedig - fő szabályként - a szerzési jutalék esedékességétől számított két év után lehet fenntartási jutalékot fizetni.

A rendelet külön kezeli a jelzáloggal fedezett ingatlanhiteleket, valamint a gépjármű finanszírozási szerződéseket. Ha az ingatlan jelzálog hitel, vagy ingatlan pénzügyi lízing futamideje meghaladja az 5 évet, akkor a közvetítőnek a hitel százalékában jár a szerzési jutalék. Ebből a fenntartási jutalék-rész legfeljebb a teljes közvetítői díj 20 százaléka lehet.

Más az arány a gépjármű finanszírozási szerződéseknél. Ezeknél a fenntartási jutalék a teljes közvetítői díj 70 százaléka, és a futamidő alatt folyamatosan kell kifizetni azt mindaddig, amíg az adós törleszti a részleteket.

Az autó finanszírozásnál a június 1. után, míg a jelzálog hiteleknél a szeptember 30. után kötött szerződésekre kell alkalmazni ezeket a szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!