Hírek

2010.07.02. 10:02

A hivatalos munkanélküliségi ráta csak egy blöff

Már megint egy munkaerőpiaci mutató. 14.30-kor jelenik meg a júniusi kormányzati statisztika, amelynek kapcsán a Bloomberg konszenzusa 130 ezres, míg a Reuters 110 ezer fős csökkenéssel számol – jelenti a Cashline.

Cashline

Ez egyrészt az állami szférában becsült 220 ezer fős leépítésből (ez főként a népszámlálás befejezéséhez kötődik), valamint a magánszféra nettó 112 ezer főre rugó bővüléséből adódik A szerdai ADP-adat kapcsán temérdek piaci szereplő módosította lefelé várakozását, mivel az az indikátor a vártnál szerényebb emelkedést jelzett a foglalkoztatottak számában (60 ezer ember helyett mindössze nettó 13 ezer fővel bővült ez a kör).

Ezzel összhangban már a heti munkaerőpiaci adatok kapcsán is megindult a piaci szereplők felkészítése: a kommentárok szerint ugyanis az autóipari cégek nyári leállása miatt komolyabb ugrások lehetnek majd a következő hetekben a csütörtökön megjelenő statisztikákban. Más kérdés, hogy emellett azt is megjegyzik, aggodalomra semmi ok, mivel a pozitív tendenciák nem törnek meg a munkaerőpiacon.

A cikk itt folytatódik!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!