Hírek

2010.07.06. 13:09

Autósok figyelem! Márkaszerviztől független a jótállás!

Nem tehetik a gépjárművel kapcsolatos jótállást a jövőben a gyártók attól függővé, hogy hivatalos márkaszerviz végezte-e az olajcserét, illetve egyéb, jótálláson kívüli karbantartási, javítási munkákat - hívta fel a figyelmet a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Világgazdaság Online

Az Európai Bizottság nemrég tette közzé a gépjármű ágazatot érintő új csoportmentességi rendeletét és a hozzátartozó iránymutatást. Ebben olyan, a fogyasztók széles körét is érintő rendelkezések is megtalálhatóak, melyek létjogosultságát korábban több hazai társadalmi szervezet is hangoztatta.
 
Így Magyarországon közérdekű kereset is indult annak megállapítására, hogy tisztességtelen a cégek azon általános szerződési feltétele, mely szerint az újonnan vásárolt autók esetén csak akkor érvényesíthetik a jótállásból eredő jogaikat a fogyasztók, ha eleget tesznek a márkakereskedések által előírt feltételeknek.
 
Azaz a fogyasztók saját költségükre a személygépkocsit meghatározott kilométerenként vagy időszakonként ellenőrzésre voltak kénytelenek vinni az arra kijelölt márkaszervizekbe, ami számukra a működtetési költségeken felül több tízezer forintos többletköltséget jelentett akkor is, ha nem is használták az autót. Amennyiben a feltételeket nem teljesítették, akkor az a jótállás elvesztésével is járhatott.
 
Az Európai Bizottság rendelete értelmében a jövőben nem köthetik a gépjárművel kapcsolatos jótállást attól függővé, hogy hivatalos márkaszerviz végezte-e a nem jótállás körébe tartozó olajcserét, illetve egyéb karbantartási, javítási munkákat. Mindez azért is fontos, mert a gépjármű tartás költségeinek körülbelül a 40 százalékát a karbantartási és javítási munkák teszik ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!