Hírek

2010.07.30. 12:20

Cséfalvay: A hitelminősítők elkéstek a fenyegetéssel

Cséfalvay Zoltán, nemzetgazdasági miniszterhelyettes úgy fogalmazott: a sikeres államkötvény aukciók jól mutatják, hogy cikluskésében vannak a hitelminősítők, amikor Magyarország besorolásának lerontásával fenyegetnek.

Bloomberg - Világgazdaság Online

Cséfalvay egy tegnapi interjúban úgy vélekedett, hogy a piac már továbblépett Magyarország stabilitása tekintetében, az államkötvény aukciók és a forint erősödése is ezt mutatja. A nemzetgazdasági miniszterhelyettes szerint a hitelminősítők elkéstek a leminősítéssel kapcsolatos figyelmeztetéssel.

Cséfalvay úgy fogalmazott: a sikeres állampapír értékesítés jó jel, hiszen a piac bizalmát mutatja, a piaci finanszírozás előnye pedig az, hogy a politika nem játszik szerepet benne. Tegnap a tervezett 50 milliárd helyett 57,5 milliárd forint értékben adott el államkötvényeket az ÁKK, a hírre a forint erősödni kezdett, miután július 23-án 1,5 százalékot veszített értékéből a Moody’s és az S&P leminősítési előrejelzésének hatására.

Ugyanakkor a Bloombergnek nyilatkozó elemzők továbbra is hangsúlyozzák, hogy az állam finanszírozása szempontjából szükséges az IMF készenléti kölcsöne által nyújtott védőháló. A forint egyébként jelenleg gyengül a három vezető devizával szemben, már 286 forint felett az euró, és 211 forint felett a svájci frank ára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!