Hírek

2010.07.24. 16:43

Der Standard: az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság

Magyarországnak nincs szüksége hüvelykszorítóra címmel, az EU és az IMF kettős mércét alkalmaz alcímmel jelent meg vendégkommentár a Der Standard című osztrák lap szombati számában.

Mti - portfolio.hu - Világgazdaság Online

"A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió küldöttségének budapesti tárgyalásain az euróövezeti országok megmutatták, hogy hol húzódik a gyengébb országokkal szembeni türelmük határa. Miután a magyarok nem akartak további, az EU által követelt takarékossági intézkedéseket a nyakukba venni, a nemzetközi szervezetek leállították a tárgyalásokat, és zárolták a támogatásként megígért pénzt" - írta a magát szabadúszó gazdasági újságíróként jellemző Ernst Michael Brauner a liberális napilap hasábjain.

"Ezután a forint gyengült, a tőzsde esett, és Magyarország, amelyet nemrég Olli Rehn uniós pénzügyi biztos még alacsony államháztartási hiánya és az EU-ban átlag feletti gazdasági növekedése miatt dicsért, igazán csak most áll válság előtt. Egy olyan válság előtt, amelyet a magyarok valószínűleg csak a Brüsszellel szembeni engedelmességgel és nem takarékoskodással oldhatnak meg" - írta Brauner.

A szerző idézte Oliver Stockot, a Handelsblatt című német üzleti lap volt bécsi és kelet-közép-európai tudósítóját, aki szerint a nemzetközi hitelezők Magyarország megfelelőnek tartják arra, hogy példát statuáljanak vele. Magyarország ideális ország arra, hogy a takarékoskodásra nem hajló Görögországot és Portugáliát figyelmeztesse az EU, ezért Budapestet "pellengérre akarják állítani, mint egy nyakas vétkezőt".

Éltanulóként a szégyenpadon?

"Ha csak megközelítőleg is helyes Stock elmélete, akkor az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság" - vélekedett Brauner. Magyarország 2004-ben örömmel és büszkén csatlakozott az EU-hoz. "Rajtuk példát statuálni azért, hogy az eladósodott uniós tagállamokban észhez térjen néhány hataloméhes politikus és telhetetlen menedzser, beteges dolog, és méltatlan az EU tagállamaihoz" - fogalmazott Brauner.

Sok másik EU-tagállammal ellentétben a magyarok már elkezdtek takarékoskodni a szerző szerint. Csökkentették a "túl magas" köztisztviselői jövedelmeket, harcot hirdettek a korrupció ellen, és egy fenntartható szociális piacgazdaság kiépítésén dolgoznak. Már az európai uniós csatlakozás előtt is szigorú takarékossági programokat folytattak - sorolta.

"A magyaroknak nincs szüksége az EU hüvelykszorítójára ahhoz, hogy konszolidálják az államháztartást. Amire szükségük van, az egy kicsivel több idő, nemzetközi bizalom és egy európai államközösség, amely betartja azt, amit 2008-ban megígért" - vélekedett a Der Standard vendégkommentárjának szerzője.

Az elemzők többsége kockázatosnak tartja a szakítást

További elemzői vélemények itt találhatók

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!