Hírek

2010.07.12. 16:58

Gutaütés helyett könnyítési láz a bankoknál - Mérséklik a törlesztőrészleteket

Hitelezés. Nem csoda, ha a gutaütés kerülgette az elmúlt napokban a devizahiteleseket. A svájci frank ára ugyanis naponta döntött újabb rekordokat, június 29-én már 218 forint volt az alpesi fizetőeszköz egységára a devizapiacokon.

Világgazdaság Online

A bankoknál pedig a törlesztőrészletek elszámolásához használt devizaeladási árfolyam még ennél is magasabb volt 1-3 százalékkal. A svájci frank elszállása több százezer hazai háztartást érinthet. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a lakosság frankalapú adóssága május végén mintegy 4400 milliárd forint volt, akkor azonban még csak 193,55 forintos svájci frankkal számolt a jegybank. Azóta viszont az alpesi fizetőeszköz ára 210 forint környékére emelkedett, vagyis jelenleg a lakosság ilyen devizában denominált tartozása 4700-4800 milliárd forint is lehet.

A problémát a hatóságok is érzékenyen kezelték. A frissen kinevezett régi-új pénzügyi felügyeleti (PSZÁF) elnök, Szász Károly azonnal a devizahitelesek mellé állt, egyik első nyilatkozatában máris azt javasolta, hogy a kölcsönök törlesztésénél a bankok mondjanak le a devizamarzsról, és saját középárfolyamukon vagy az MNB hivatalos árfolyamán váltsák át a forintra az adósok havonta fizetendő terheit.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!