Hírek

2010.07.27. 12:38

Gyeripaszka harca 9 milliárd dolláros kárt okoz cégének

A Norilsk Nickel orosz tulajdonosai marakodnak a felgyülemlett 14,3 milliárd dollárnyi készpénz felhasználásáról, a konfliktus hatalmas veszteséget okoz a vállalatnak.

Business Week - Világgazdaság Online

A Norilsk Nickel, Oroszország legnagyobb bányavállalata résztulajdonosainak marakodása árt a cégnek és elvonja a figyelmet a növekedéstől – írja a Business Week. Oleg Gyeripaszkának (RuszAl) és Vlagyimir Potyaninnak (Interrosz) egyenként 25-25 százalékos tulajdonrésze van a Norilsk Nickelben. Az ellenségeskedésük 2008-ban kezdődött, és a múlt hónapban újból kirobbant egy vitatott igazgatósági választás miatt, aminek következtében a részvények kurzusa 11 százalékkal zuhant három nap alatt.

Az orosz milliárdosok ugyanis nem értenek egyet arról, hogyan használják fel azt a készpénzt, amelyre a Norilsk 2012-re tesz szert. Gyeripaszka azt szeretné, ha az összeget az osztalékok kifizetésére fordítanák, míg Potanyin visszavásárlásokat kezdeményezne - olvasható az orosz Alfa Bank jelentésében. "A menedzsment figyelmét mellékes kérdések vonják el" - fogalmazott Charl Malan, a New York-i Van Eck Global Hard Assets Fund portfólió menedzsere, aki Norilsk-részvények tulajdonosa.

Szerinte a viszályt meg kell oldani, mert az sérti a kisebbségi részvényesek érdekeit. A konfliktus nélkül a Norilsk értéke legalább 30 százalékkal, azaz 9 milliárd dollárral lenne magasabb a jelenlegi fémárak mellett - közölte Ryan Dodd, a moszkvai Specialized Research and Investment Group alapkezelője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!