Hírek

2010.07.08. 05:00

Ketyeg a nyugdíjbomba

A helyzetelemzés és a döntések már nem halogathatók tovább, ha megfelelő, fenntartható és biztonságos nyugdíjakat akarnak biztosítani saját polgáraik számára az Európai Unió tagállamai.

VG

Erre figyelmeztet Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős tagja abból az alkalomból, hogy tegnap Brüsszelben nyilvánosságra hozták a nyugdíjhelyzetről szóló Zöld könyvet.

A dokumentumból feketén-fehéren kiderül, hogy a várható élettartam meghosszabbodásával együtt járó kiadás- és nyugdíjasszám-növekedés „fizetésképtelenné” teheti a jelenlegi nyugdíjrendszereket. Európában 2060-ra a becslések szerint megkétszereződik a nyugdíjasok száma.

Míg most négy munkaképes korú esik egy 65 év feletti európai polgárra, ötven év múlva már kettő az egyhez lesz az arány. S miközben átlagosan öt évvel tovább élünk, a több évtizede rendkívül alacsony születésszám következtében 2012 után már kevesebb fiatal lép majd be a munkaerőpiacra, mint ahányan nyugdíjaskorba érnek. A feladat tehát igazán összetett. Brüsszel társadalmi vitára bocsátotta a most kiadott zöld könyvet, mert sok segítséget – sőt, talán csodát is – remél a honlapjára november közepéig beérkező észrevételektől a továbbiakra nézve.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!