Hírek

2010.07.12. 10:47

Mesterházy: Miben hazudott az ember, aki még soha nem hazudott?

Nyolcvanhét százalékos többséggel Mesterházy Attilát, a párt miniszterelnök-jelöltjét választotta Lendvai Ildikó utódjául szombaton az MSZP kongresszusa – olvasható a Népszabadság honlapján. Az új pártelnök beszédében nem bánt csínján a sértegetéssel: hosszasan szapulta Orbán Viktort, akit többek között lehazugozott.

Népszabadság

Nem tartogatott nagy meglepetéseket az MSZP szombati „rendkívüli tisztújító” kongresszusa, ahol megválasztották a párt egyetlen elnökjelöltjét, Mesterházy Attilát – olvasható a Népszabadság honlapján.

Mesterházy helyettese Balogh András, a párt államfőjelöltje, thaiföldi nagykövet lett; Kovács László korábbi pártelnököt, EU-biztost, valamint a 33 éves Szabadkai Tamás sárbogárdi képviselőt választották alelnökké.

Elnökségi taggá választották Bárándy Gergelyt, Csabai Lászlónét, Harangozó Tamást, Herczog Editet, Katona Tamást, Korózs Lajost, Kunhalmi Ágnest, Puch Lászlót, Szanyi Tibort és Teleki Lászlót; a választmányi elnök pedig Simon Gábor maradt. Vagyis a tizenöt vezetőségi tagból tizenegy mondható „valamennyire újnak”, pontosabban, Mesterházy, Bárándy, Herczog és Puch voltak tagjai az eddigi elnökségnek, de a többiek is többnyire régi motorosok.

Nagy meglepetést okozott azonban Mesterházy Attila beszéde, aki számos küldött szerint is meglepően konfrontatív beszédet mondott. Hosszasan szapulta Orbán Viktort és kormányát, a progresszióval szembeni legnagyobb akadálynak nevezve az antidemokratikus, tekintélyelvű gondolkodásmódot.

Voltak figyelmeztető jelek Mesterházys szerint a „koronás demokrata” kötcsei beszédében, ahol húsz évre bebetonozott hatalmat vizionált. Mesterházy hosszasan sorolta, hogy mi mindenben hazudott szerintük „az ember, aki sohasem hazudott” (létezik könnyebb út a válságkezelésre, hogy nem kőbe vésett a 3,8 százalékos hiánycél, lesz pénz mindenkinek, radikális és azonnali adócsökkentést hajtanak végre, két hét alatt rendet tesznek és így tovább). – Orbán Viktor ugyanott folytatja, ahol 2002-ben abbahagyta. Semmit se változott, sőt rosszabb lett. „A felcsúti illuzionista megtévesztett, mézesmázos ígéreteiről mind kiderült, hogy hazugság” – összegzett Mesterházy.

Mesterházy egy modern, nyitott, nemzeti, demokrata, karakteresen baloldali néppártot vizionált. Öt pillért határozott meg mint igazodási pontokat: a modernizációt, a teljes foglalkoztatottság elérését, az esélyegyenlőséget, a fenntartható fejlődést, valamint a demokrácia védelmét. Ennek érdekében, „harcos, kemény” ellenzékiséget ígért küldötteinek. – Ellenfeleik kíméletlen hatalmi gépezetet hoztak létre – tette hozzá a párt új elnöke –, és nem fognak válogatni az eszközökben hatalmuk megtartásáért, ezért „számítani kell minden aljas támadásra” a következő években; „csak stabil hátországgal lehet háborút nyerni”. Beszédét így zárta: „Hajrá, Magyarország, éljen, Magyarország, éljen, MSZP!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!