Hírek

2010.07.24. 09:05

Orbáni Robin Hood: A Mol lenne a fő teherviselő

A kormány tervei szerint az energiaszektor jövőre a bankadóhoz hasonló pluszteherrel ismerkedhet - írja a Népszabadság szombati száma. Akárhogy nézzük, a szektor különadójának fő teherviselője a Mol lenne.

MTI Eco - Népszabadság - Világgazdaság Online - HVG

Az energiacégekre kivetendő adó ötletéről egyelőre egyik cég sem kapott hivatalos tájékoztatást, így a lapnak nem is kívánták kommentálni.

Ugyanakkor több cég is megjegyezte, hogy az elképzelés hasonlóságot mutat a Gyurcsány-kabinet által az energiacégekre kivetett Robin Hood-adóval, amelyet idén kell utoljára fizetniük, s amiből tavaly 30 milliárd forint, idén 20 milliárd állami bevétel származik.

A cégek emlékeztettek, hogy ez az adó csak azokat a nyereségeket érintette, amelyek kívül esnek az állami árszabályozáson. A lakossági ellátást tehát nem érinti. Az energiapiac nem szabályozott tarifájú ágában megfogalmazásuk szerint ez az adó „nyilván” beépült az árakba, de nem tagadják, hogy ott öldöklő verseny folyik.

Lehóczki Gábor, az EDF Démász részéről úgy fogalmazott a lapnak: a kormány – hasonlóan a tarifákat illető tárgyalásokhoz – a konkrét elképzelésekkel bizonyára hivatalos úton fogja megkeresni a szolgáltatókat, így azután tudnak erről véleményt formálni. Hozzátette: cégük a különadó esetleges kivetése után hozza meg azokat a belső intézkedéseket, amelyekkel ennek hatását ellensúlyozhatják.

Az intézkedések érinthetik a hálózatra fordítandó, éves szinten 10-12 milliárdos fejlesztési, beruházási összegeket, ami így tovagyűrűzhet a gazdaságra – tette hozzá. Kérdésünkre leszögezte: 2010-ben az EDF Démász is fizeti a nyereségre kivetett néhány százalékos különadót, de kizárólag ennek „ellensúlyozására” nem tettek belső intézkedéseket. Mások úgy fogalmaztak: inkább rójon ki az állam egy újabb különadót az energiacégekre, csak ne „zilálja szét” az árrendszert azzal, hogy a szektor különböző cégeire eltérő terheket rak.

A Népszabadság összeállításából kiderül, hogy a gázszolgáltatók összesített árbevétele meghaladta a kétezer milliárd forintot, ám a szektor egésze 15 milliárdos adózás előtti veszteséget mutat. Kivételek persze vannak, így például a FGSZ és az E.On egyik cége (E.On Földgáz Storage Zrt.), 22 illetve 11 milliárdos adózás előtti eredményt tud felmutatni, csakúgy, mint a Fővárosi Gázművek, amely 7 milliárdos eredménnyel zárt tavaly. (Az E.On cégei közül Az ország központi gáz-nagykereskedelmét végző E.ON Földgáz Trade 800 milliárdos forgalom mellett 38 milliárdot bukott. A csoport így összességében masszív veszteséggel zárt tavaly.)

Az látható, hogy a teher fő viselője a Mol lenne, amely a tavalyi évet 188 milliárdos adózás előtti, illetve 104 milliárdos adózás utáni eredménnyel zárta - ez derül ki a HVG e héten megjelent összeállításából. Az energiacég ezzel egyébként a harmadik legnagyobb adózás utáni eredményt érte el tavaly. (Az első a GE Hungary 322, illetve 311 milliárddal, míg a második az OTP 170, illetve 150 milliárdos eredménnyel.)

További részletek, minisztériumi reagálás, a fő teherviselők adatai itt olvashatók

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!