Hírek

2010.07.23. 07:36

Révbe ért az akcióterv: lesz bankadó, kétmilliós fizetési limit

Pecsét került az Orbán-kormány első meghatározó gazdasági törvénycsomagjára tegnap, így immár nem kétséges: lesz az idén bankadó, gyakorlatilag 10 százalékra csökken a társasági nyereségadó, bevezetik a kétmillió forintos fizetési limitet a közszférában, és ugyanezen összeg fölött 98 százalékos adó sújtja a jövőben a végkielégítéseket.

VG

Ami a hitelintézeti adót illeti, ez még az utolsó pillanatban – a zárószavazás előtti módosítókat tartalmazó csomaggal – is változott, kikerültek a tervezetből a mentességet élvező biztosítók, kisebb adó hárul ugyanakkor a bankok mérlegfőösszegének 50 milliárd forint alatti részére.

A T. Ház tegnap több más, gazdasági és államháztartási vonatkozású törvényjavaslatot is elfogadott. Orbán Viktor kormányfő ismét világossá tette: a kabinet teljesíti az idei 3,8 GDP-arányos deficitcélt, az IMF-fel októberben lejár a szerződésünk. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter leszögezte: a költségvetési hiánypályát a kormány az unió egyetértésével kívánja felvázolni a következő évekre. A miniszter hangsúlyozta, a hiánycél betartása nemcsak az idén, hanem jövőre is komoly feladat lesz hazánk számára. A bankadó nélkül megszorításokra kényszerül a kormány, de a kilátásba helyezett szja-csökkentéssel könnyen lehet, hogy a hitelintézeti különadó mellett is jelentős mínuszt mutat majd az egyenleg. Értesülések szerint különadó készül a távközlési és energiaipari cégekre is.

A hiánycélról szóló cikk itt olvasható

A bankadóról szóló cikk itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!