Hírek

2010.07.08. 12:47

Szlovákia nem bünteti tovább a magyar kisebbséget

Az új koalíciós szlovák kormány visszavonja a Robert Fico kormánya által elfogadott úgy nevezett ellentörvényt, amely megfosztja állampolgárságuktól azokat, akik felveszik a magyar állampolgárságot

HVG - Világgazdaság Online

Szlovákia területén ugyan érvénytelenítené az Orbán-kormány által májusban elfogadott kettős állampolgárságról szóló törvényt, mely megkönnyítené a határon túli magyarok számára a magyar állampolgárság megszerzését. Radicová véleménye szerint a törvény mely Magyarországi állandó lakcím nélkül ad állampolgárságot, nemzetközi szerződéseket sért, de nem értenek egyet a Fico-kormány által a parlamenten keresztül vitt retorziókkal – mondta Iveta Radicová Szlovákia új miniszterelnöke a HVG csütörtöki számában.

Az előző kormány által elfogadott és a magyar kormány által kifogásolt nyelvtörvénnyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy módosítani kívánják azt is, terveik szerint kikerülnek belőle az értelmetlen intézkedések, példaként említette a tankönyvekkel, a névhasználattal, a műemlékekkel kapcsolatos rendelkezéseket nyilatkozta HVG című hetilapnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!