Hírek

2010.07.11. 11:12

Többletkapacitást kapott a nyugati gázvezetéken a nagykereskedő

Megkapta a magyar-osztrák határon a szükséges földgázszállító kapacitásokat az idei év harmadik negyedévére a földgáz-nagykereskedő cég, amely a lakosságot, a kisfogyasztókat és a távhőtermelőket ellátó egyetemes szolgáltatókat szolgálja ki. Ez lehetővé teszi, hogy kedvezőbb árú földgázt értékesítsen ebben a körben - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya az MTI kérdésére válaszolva.

MTI Eco

A végfelhasználói ár változatlan maradt ugyan, mégpedig azért, mert azt a júniusban hatályba lépett törvény alapján az új árszabályozás kidolgozásáig befagyasztották, de a kormány szerette volna elkerülni, hogy a nagykereskedők a végfelhasználói ár befagyasztása miatt veszteséget szenvedjenek el - derül ki a minisztériumi sajtóosztály válaszából. A válaszban nem nevezik meg a nagykereskedőt, ami az E.ON Földgáz Trade Zrt. és a Tigáz lehet.

A konstrukció lényege az, magyarázza az MTI-nek adott írásos válaszában a szaktárca, hogy a gazdasági válság hatására csökkent az energiafogyasztás, ami túlkínálathoz és árcsökkenéshez vezetett a nyugat-európai energiatőzsdéken. A jogszabály-módosítás értelmében a korábbi nagykereskedő megkapja a rendelkezésre álló, szükséges nyugati határkapacitásokat a kedvezőbb árú földgáz behozatalára. Ezek a források azonban az egyetemes szolgáltatók 2010 harmadik negyedévében várható gázigényét csak mintegy 80 százalékban képesek fedezni. A maradék 20 százalék továbbra is a hosszú távú importszerződések szerinti – az olajárak és az árfolyamok alakulásának megfelelően – növekvő árú forrásból származik.

    A minisztérium hangsúlyozza: "a kormány méltányolja a szolgáltatóknak az árszabályozási rendszer felülvizsgálatához való pozitív hozzáállását, és elismeri azon igényüket, hogy az állami ármoratórium alatt veszteségük lehetőség szerint ne keletkezzen. Ennek elkerülése érdekében a szabályozásért felelős fejlesztési tárca kidolgozott egy olyan konstrukciót, amely a 2010-2011 gázév első negyedévében kedvező árú, nyugati forrásból beszerezhető pótlólagos gázforrások bevonását teszi lehetővé. Ennek eredményeként a negyedév során elkerülhető a gázipari egyetemes szolgáltatók veszteséges működése anélkül, hogy az egyetemes fogyasztói kategória végfelhasználói árai növekednének, vagy állami források mozgósítására lenne szükség."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!