Hírek

2010.08.19. 08:54

A legizgalmasabb műszer

Van, aki szerint ez a valaha épített egyik legizgalmasabb tudományos mérőeszköz. A sötét anyag felderítésére, a mikroszkopikus fekete lyukak megtalálására, az Univerzum elveszett tömegének felderítésére is adatokat szolgáltathat a CERN-ben épített hatalmas műszer - írja a világtudomány.hu.

világtudomány.hu

Az Alfa mágneses spektrométer (AMS) voltaképpen egy részecskefizikai kutatóeszköz, amely a Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolva a kozmikus sugárzás mérésével kutat sötét anyag és antianyag után. A berendezés feljuttatását többszöri halasztás után jövő februárban tervezik a Nemzetközi Űrállomásra, az utolsó űrrepülőgép felbocsátásakor.

Az AMS-t jövő kedden szállítják át az amerikai légierő egy speciális légi szállítóeszközével, egy Galaxy repülőgéppel Genfből a Kennedy Űrközpontba, Floridába, ahonnan a tervek szerint jövő februárban bocsátják fel az űrrepülő program utolsó útján és juttatják el az ISS-hez, vagyis a Nemzetközi Űrállomáshoz.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!