Hírek

2010.08.30. 17:12

A munkahelyteremtéshez 3 százalékos növekedés kellene - ez azonban kétséges

A munkahelyteremtéshez legalább 3 százalékos növekedés kellene a közép-európai régióban, ennek elérése azonban kétséges - vélik londoni elemzők.

MTI Eco

Legalább 3 százalékos éves gazdasági növekedésre lenne tartósan szükség a három meghatározó közép-európai EU-gazdaságban - Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban - a foglalkoztatás emelkedéséhez, ám a közeljövőben ilyen növekedési ütem nem várható ezekben a gazdaságokban - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző központ legutóbbi helyzetértékelésében. 

A Capital Economics vezető felzárkózó piaci közgazdásza, Neil Shearing az elemzésben azt írja: a távlatos múltbeli tapasztalatok tanúsága szerint Magyarországon és Csehországban csak akkor növekedett a munkahelyek száma, ha e gazdaságok évente 3 százalék körüli növekedést produkáltak; Lengyelországban ugyanehhez inkább 3,5 százalékhoz közeli GDP-növekedésre volt szükség.

"Sajnos azonban kétséges", hogy a Hármak bármelyike eléri ezt a növekedési ütemet a következő pár évben - vélekedik a Capital Economics londoni szakértője. A ház Lengyelországban jövőre 2,5, Magyarországon 1,5, Csehországban 1,0 százalékos növekedést vár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!