Hírek

2010.08.10. 10:19

Alstom: nem bonthat szerződést a BKV

Az Alstom Transport 2010. augusztus 10-én elindította az NKH azon döntése elleni fellebbezési eljárást, amelyben a hatóság visszautasította a budapesti 2-es metróvonalra gyártott új metrószerelvények típusengedélyének kiadását.

Világgazdaság Online

Mint ismert, az elutasítás legfőbb oka a járművek fékrendszerével volt kapcsolatos. Habár az Alstom Transport kötöttpályás járművein található modern fékrendszer megfelel a legszigorúbb nemzetközi és Európai Uniós előírásoknak, a magyar OVSZ vonatkozó előírásainak nem felel meg.
 
Hivatalos fellebbezésében az Alstom Transport megnevezi azon nemzetközi nagyvárosokat, amelyek olyan Metropolis metrószerelvényeket üzemeltetnek vagy rendeltek az Alstom Transport-tól, amelyek fék architektúrája ugyanolyan, mint a Budapest számára gyártott Metropolis metrószerelvények fékberendezése. Ezen városok többek között a következők: Szingapúr (ahol az Alstom építette a világ legnagyobb, teljesen automata metróvonalát), Shanghai, Barcelona és Isztambul.
 
A Budapesti Közlekedési Vállalat azon bejelentésével kapcsolatban, amely szerint a társaság vizsgálja a szerződés felmondásának lehetőségeit, valamint jogi és pénzügyi következményeit, az Alstom álláspontja az, hogy a szerződés BKV Zrt. általi felmondásának körülményei nem állnak fenn.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság 2010. július 30-án kelt közigazgatási határozatában elutasította az Alstom által a budapesti 2-es metróvonalra gyártott új Metropolis metrószerelvények típusengedélyének kiadását. Az elutasítás legfőbb oka a járművek fékrendszerével kapcsolatos. Az elutasítás következményeként a Budapesti Közlekedési Vállalat bejelentette, hogy megvizsgálja a szerződés felmondásának lehetőségeit, valamint jogi és pénzügyi következményeit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!