Hírek

2010.08.25. 15:05

Gázár: "Ha idén nem, januárban kétszámjegyű emelés lesz"

Ha októberben elmarad, akkor januártól egészen biztosan egy kétszámjegyű gázáremelés várható – véli Felsmann Balázs, tudósít az ATV.

ATV

Felsmann Balázs elmondta, hogy a gázcégek számára a nyári időszak irreleváns, októberben fog eldőlni az áremelés kérdése. A szakértő szerint a gázárakat nem lehet befagyasztani már csak azért sem, mert a gázt Magyarország is dollárbázison veszi, az árfolyamgyengülés pedig önmagában rosszabb beszerzési pozíciót jelent.

Felsmann emlékeztetett, Magyarországnak jelenleg nincs lehetősége felmondani a Gazprommal kötött szerződést, hiszen a legtöbb gázt Oroszországtól kapjuk – írja az ATV. Valóban van egy néhány százezer köbméter importjára szolgáló gázvezeték összeköttetésünk Ausztria felé, de ez a 14 milliárd köbméteres magyar fogyasztáshoz képest elenyésző – tette hozzá.

Elmondta, hogy nagyon sokáig megérte Magyarországnak a Gazprommal kötött hosszútávú szerződés, amely a kőolaj árához kötötte a gázárakat, így ugyanis a tőzsdei gázárhoz  képest olcsóbban importáltunk. Az elmúlt években azonban megszűnt ez a közvetlen kapcsolódás a kőolaj és a földgáz ára között, a nyugati gázpiacokon pedig ma már körülbelül 30 százalékkal olcsóbban lehet gázhoz jutni - tudósít az ATV.

Szerinte a magyar kormánynak leginkább akkor van esélye változtatni a Gazprom árképzési mechanizmusán, ha más vitás ügyekkel együtt (Malév, Déli áramlat) tárgyalja a kérdést az oroszokkal, ezekben pedig a kedvezőbb gázárakért cserébe az orosz érdekeknek megfelelő álláspontot képviseli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!