Hírek

2010.08.04. 09:02

Keresik a pénzt - uniós kavarodás

Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal? Olykor úgy tűnik a nagy európai uniós kavarodást látva.

Kocsi Margit

Szinte hihetetlen, hogy miközben elvileg mindenki tud az EU nagyberuházásairól, a jelenlegi hétéves költségvetési időszakra nincs számukra hivatalos hely és így rögzített keret a közös büdzsében. Az uniós költségvetés és a lisszaboni szerződés készítői – úgy tűnik – elfelejtettek konzultálni egymással fontos költségvetési sorokról, fontosnak deklarált közösségi fejlesztésekről.

Emiatt egyre nagyobb a felfordulás. Már mindegyik fél gyűjti az erejét a szeptemberi csatákra. A válság miatt a tagállamok spórolnának, mert másra – munkahelyteremtésre, gazdaságélénkítésre – kell költeni, és egyre haragosabban néznek az Európai Bizottságra, hogy miért szórja a pénzt. Az EU végrehajtó testülete próbálja védeni a beruházásokat, és azzal érvel, hogy a 2014-től induló új költségvetési időszakban már más lesz a helyzet. A fejlesztéseket presztízsberuházásoknak minősítők a két tábor között lavíroznak, és kígyót-békát kiáltanak a közös projektekre.

Ezzel a legrosszabbat teszik. Európának létérdeke lenne, hogy elkezdje lefaragni a lemaradást kutatás-fejlesztésben, innovációban, csúcstechnológiában az Egyesült Államokhoz, Japánhoz, de lassan már Kínához és Indiához képest is. Változás, áttörés kellene ezen a téren mielőbb. A jelek szerint először a fejekben. Zavarba ejtő látni ezt a csetepatét akkor, amikor Európa stratégiai érdekéről van szó.
Zavarba ejtő azért is, mert az Európai Bizottság a tagállamoktól bürokratikus szigorral megköveteli az uniós források hatékony felhasználásáról a pontos elszámolást. Finoman szólva is pocsék projektmenedzsernek számít az, aki olyan kolosszális mulasztásokat követ el, mint amilyenek megtörténtek az uniós büdzsé és a lisszaboni szerződés öszszehangolásakor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!