Hírek

2010.08.25. 05:00

Lassulóban a banki profitgyár

Bő 15 százalékkal csökkent a hazai bankszektor adózott eredménye az első fél évben, és éppen megközelítette a 139 milliárd forintot.

VG

Ezzel a magyarországi bankok első féléves eredménye már a harmadik egymást követő évben csökken: 2007 első hat hónapjában még több mint 200 milliárdos profitot értek el a részvénytársasági formában működő hitelintézetek. A nyereség olvadásának egyik fontos összetevője, hogy a romló hitelportfólió miatt tovább növekedett az értékvesztés és a céltartalékok állománya: az első hat hónapban 203,7 milliárd forintot tett ki, ez bő 13 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A mérlegadatokat nézve sem túl biztató a kép. Bár a bankszektor öszszesített mérlegfőösszege egy év alatt 3,6 százalékkal, ismét 30 ezer milliárd forint közelébe emelkedett, az csak a devizaportfólió átértékelődésével és nem a változatlan, netán növekvő üzleti aktivitással magyarázható.

Az igen alacsony szinten mozgó üzleti aktivitás tükröződik a hitelállomány alakulásán is: itt alig 0,7 százalékos éves növekedést sikerült elérni. Bár az első féléves számok alapján korai lenne bármilyen következtetést levonni, az év végére várható profitot illetően több aggasztó tényezővel is szembe kell néznie a szektornak. Az egyik, hogy az első féléves, adózatlan profit az ebben az évben befizetendő több mint 110 milliárdos banki különadónak alig a másfélszerese, a másik pedig, hogy – szemben a korábbi, optimistább várakozásokkal – nem állt meg a portfólió romlása, és a profitabilitás szempontjából meghatározó hitelkereslet változatlanul alacsony szinten mozog.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!