Hírek

2010.08.09. 17:25

Lezárta a nyomozást a rendőrség a romagyilkosságok ügyében

Lezárta a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a romagyilkosságok ügyében; a rendőrség mind a négy, őrizetbe vett gyanúsított ellen vádemelést javasol.

MTI

A romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat három gyanúsítottját - K. Árpádot, K. Istvánt és P. Zsoltot - társtettesként, sok ember életét veszélyeztetve, részben 14 év alatti sérelmére, előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel, csoportos fegyveres rablással és lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel gyanúsítják. A negyedik gyanúsítottat, Cs. Istvánt - aki két helyszínen sofőr volt - előre kitervelten, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják a rendőrök.

A romák sérelmére elkövetett támadássorozat elkövetői csak olyan helyszínek vonatkozásában tettek beismerő vallomásokat, ahol nem sérült meg senki - mondta Csizner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda megbízott vezetője. Azoknál a helyszíneknél, ahol az elkövetés súlyosabb következménnyel járt, vagyis megsérült vagy meghalt valaki, nem vállalják ennek a felelősségét, nem tettek beismerő vallomást - szögezte le.


 
A térképvázlatok és más adatok azt támasztják alá, hogy más helyszíneken is készültek romák sérelmére bűncselekményt elkövetni a gyilkosságsorozat gyanúsítottjai - mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Tóth András, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi főosztályának vezetője; Erdőkertes, Kisvárda és Hajdúhadház volt a tervezett célpont.
 
A lefoglalt bizonyítékok és a gyanúsítottak vallomásai alapján további bűncselekményekre is fény derült: a gyilkosságsorozathoz használt fegyvereket 2008. március 6-án rabolták el egy besenyszögi hivatásos vadásztól, ebben a bűncselekményben K. Árpád, K. István és P. Zsolt vett részt. Az elkövetők éjszaka törtek rá az alvó családra és szereztek meg hét fegyvert, köztük a gyilkosságokhoz használt hármat. A vadászhoz úgy jutottak el, hogy eladásra hirdette egyik fegyverét. Ebben a támadásban nem sérült meg senki.
 
A nyomozás során fény derül arra is, hogy K. Árpád volt az, aki 2008. június 2-án két lövést adott le a debreceni menekülttáborra, ott egy nő könnyebben megsérült.
 
A romák sérelmére elkövetett támadássorozat két gyanúsítottja, K. István és P. Zsolt volt szélsőjobb beállítottságú, mindketten kötődtek szélsőséges szervezethez - mondta Dócs András, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi főosztályvezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. A főosztályvezető a gyanúsítottakról szólva közölte: K. Árpád az ismerősei elmondása szerint csendes, zárkózott személyiség volt, aki nézeteit nem hangoztatta, nem hívta fel magára a figyelmet. K. István köztudottan romaellenes, antiszemita volt és ezt hangoztatta is. Az iskolában magatartási zavarai voltak, és szélsőséges szervezetekhez kötődött. A rendőrség tájékoztatása szerint ez a két szervezet a Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség valamint a Vér és Becsület volt. P. Zsolt bűnözői kapcsolatokkal rendelkezett, ő is szélsőjobb beállítottságú volt, romaellenes, és ő is kötődött a két előbb említett szélsőséges szervezethez - mondta.
 
A nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában egyedülálló bűncselekmény-sorozatban 9 helyszínen összesen 78 lövés történt, 7 helyszínen összesen 11 Molotov-koktélt dobtak el. A bűncselekmények során hatan haltak meg, köztük egy gyerek, továbbá öten súlyosan megsérültek és köztük is van egy gyerek. A nyomozók szerint összesen 55 ember testi épségét veszélyeztették az elkövetők. Az NNI megbízott vezetőjének közlése szerint a bűncselekmény-sorozat azért is egyedülálló, mert a korábbiakkal ellentétben nem szexuális indíttatású volt, nem anyagi haszonszerzés motiválta a tetteseket, hanem az emberölés volt a céljuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!