Hírek

2010.08.30. 15:34

Orbán: Új világrend, új külpolitika

Az ország külpolitikájának alakítása a kormány feladata, kötelessége és felelőssége - szögezte le Orbán Viktor a Külügyminisztérium idei külképviseletvezetői értekezletének nyitónapján.

KoM

Az ország külpolitikájának alakítása a kormány feladata, kötelessége és felelőssége - szögezte le Orbán Viktor a Külügyminisztérium idei külképviseletvezetői értekezletének nyitónapján. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 2010 különleges jelentőségű év Magyarország számára: "olyan tetteket vittünk véghez, amelyekre az egész világ felfigyelt".

Elsőként említette a kétharmados többséget, amelynek eredményeként nemzetközileg is ritkának számító nemzeti egység jött létre: "a választók nem fogadják el többé azt a politikát, amely magánérdekeket helyez a közérdekek elé". Létrejött a nemzeti ügyek kormánya, amely új politikai struktúrát teremt: ez a nemzeti együttműködés rendszere.

Ezzel együtt Magyarország visszanyerte hangját. A misszióvezetőknek tudatában kell lenniük annak, hogy kicsodák, hogy egy nagyszerű, sikeres nép képviselői; az önbecsülés szakmai elvárás a diplomácia felé - tért rá előadásában a diplomáciai, külpolitikai feladatokra a kormányfő.

A gyorsaságot, reagáló képességet és intelligenciát minősítette a sikeres diplomaták legfőbb értékeinek. Megítélése szerint ezekre szükség is lesz, hiszen új világrend kialakításának vagyunk tanúi, amelynek csak kísérőjelensége a válság. Magyarország már elérte külpolitikai önrendelkezésének maximumát, s csak úgy érvényesítheti nemzeti érdekeit, ha maximálisan kihasználja az új együttműködési hálók lehetőségeit.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!