Hírek

2010.08.14. 14:15

Rekordmennyiségű ügy kerülhet az Alkotmánybíróság elé

A rendszerváltás óta az idei évben kerülhet a legtöbb ügy az Alkotmánybíróság elé - tudta meg az MR1-Kossuth Rádió. A testülethez fordulni egyébként sokszor csak reklámfogás.

MR1-Kossuth Rádió

A rendszerváltás óta az idei évben kerülhet a legtöbb ügy az Alkotmánybíróság elé - tudta meg az MR1-Kossuth Rádió a testület sajtófőnökétől. Sereg András elmondta: július elejéig 1185 indítvány érkezett hozzájuk, és több mint 360 döntést hoztak. Nem kizárt tehát, hogy megdöntik az 1991-es rekordot, amikor egész évben volt 2302 ügyük, általában ugyanis novemberben és decemberben fordulnak legtöbbször a testülethez.

Nem mindig volt ennyire leterhelt az AB: 2002-ben vagy 2003-ban összesen nem érkezett annyi indítvány, mint az idei első hat hónapban. Ezzel együtt bőven van restanciájuk: 1200-1400 kérés még napirendre sem került. Pedig ezek közül nem egyet hét-nyolc évvel ezelőtt adtak be. Ezek leginkább állampolgári beadványok, mert sürgősségi eljárásban csak az államfői, az Országos Választási Bizottság határozataival összefüggő, valamint a bírói indítványok részesülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!