Hírek

2010.08.12. 05:00

W alakban tér vissza a recesszió?

A recesszió visszatértének veszélyét teszi egyértelművé az amerikai Fed döntése, amely szerint lejáró jelzálogkötvényeinek „újrahasznosításával” állampapírokat vásárol.

VG-összefoglaló

Bár az idén az így a gazdaságba kerülő pluszpénz összege várhatóan nem haladja meg a 150 milliárd dollárt, elemzők szerint óriási szimbolikus jelentősége van a monetáris könnyítés újrakezdésének.

A Fed ugyanis azzal a kockázattal szembesül, hogy a gazdasági növekedés annyira lelassul, hogy a munkanélküliség beláthatatlan ideig magas szinten marad. Ez pedig komoly deflációs veszélyt hordoz, tovább gátolva a fogyasztói kiadásokat, visszafogva a vállalati profitokat és növelve az adósságok mértékét.

Az amerikai jegybanki döntést ugyanakkor több európai közgazdász is a konjunktúrát veszélyeztető lépésként értékelte. Szerintük attól lehet tartani, hogy az esetlegesen elinduló inflációs hullám hatással lehet más térségek, így az euróövezet gazdasági növekedésére is. Talán ezekkel a félelmekkel is magyarázható, hogy az amerikai bejelentést követően a tőzsdeindexek világszerte estek, a jen árfolyama pedig tizenöt éves csúcsot döntött a dollárral szemben. A recessziós aggályokat ráadásul immár Kína is erősíti, ahol mind az ipari termelés, mind a beruházási volumen növekedése lassult júliusban.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!