Hírek

2010.09.23. 16:06

1.800 új munkahely a győri Audinál

Az eddigi Audi TT és az A3 Cabriolet mellett az A3 egy új verziója új készül abban a győri üzemben, amelynek felépítésére több mint 900 millió eurót szán az ingolstadti konszern.

Világgazdaság Online - Demeter Kálmán

A jövő év elején megkezdődő építkezés eredményeként három év múlva 1800 embernek ad munkát az évi 125 ezer gépkocsi kibocsátására képes gyár. Az Audi AG 1993-tól máig 3,89 milliárd euró értékű beruházást hajtott végre Győrben, ahol lapunk összesítése szerint eddig félmillió autó és 19 millió motor készült.

A győri Audi-gyár bővítésével a cég nemzetközi jelenlétét erősítjük - hangsúlyozta a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke. Stadler kiemelte: a 2015-re tervezett, évi 1,5 millió autós kapacitással az Audi a legsikeresebb prémium autógyártóvá szeretne válni.

Az Audi Hungaria a válság ellenére is folytatta a beruházásokat: az elmúlt évi több mint 180 millió euró megfelelt az elmúlt 5 év beruházási átlagának. Pedig a tavalyi első fél évben 35 százalékkal kevesebb, összesen 661 847 motort gyártott a Volkswagen konszern autómárkái számára az Audi Hungaria Motor Kft. A cég járműgyárának teljesítménye is csökkent: június végéig 17 169 sportautó hagyta el a gyártócsarnokokat.

Ám az utolsó negyedévben váratlanul megugrott rendelésállomány révén novemberben és decemberben az első tíz hónap átlagánál 20 százalékkal több megrendelés futott be a győri vállalathoz, így a tervezettnél egy héttel rövidebb lett a gyár szokásos téli leállása.

Az idei első fél évben pedig már 877 ezer motort gyártott az Audi Hungaria, 32 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Emellett negyedével bővült a járműgyár teljesítménye, miután jelentősen emelkedett a Győrben készülő sportkocsik iránti igény a világpiacon. A rendelésállomány növekedéshez az is hozzájárult, hogy tavasz óta az Audi TT Coupé és Roadster frissített változatát szerelik össze az üzemben, és az autókhoz egy szintén Győrben készülő, újonnan tervezett közvetlen befecskendezésű benzinmotor is szerepel a kínálati palettán.

A termelési mennyiség növekedése az árbevételben is tükröződik, hiszen a tavalyi első fél éves 490 milliárd forinttal szemben most 681 milliárd forintra rúgott a forgalom. Az Audi Hungaria stabil helyzetét mutatja az is, hogy június végén az egy évvel korábbinál százzal többen 5694-en dolgoztak az üzemekben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!