Hírek

2010.09.23. 08:18

Elröppentek a nagy etanolálmok

Csabacsűdön mégsem valósul meg a huszonötmilliárdosra tervezett bioüzemanyag-beruházás.

Világgazdaság Online

A 25-26 milliárdosra tervezett beruházás felett már 2009 tavaszán gyülekeztek a viharfelhők. Nemes Dénes, a beruházó kecskeméti székhelyű Mabio Zrt. vezérigazgatója akkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy súlyos anyagi gondokkal küzdenek.

A gyártás ugyanis német technológián alapult volna, amelyhez a gépeket Németországból kívánták megvásárolni. Az euróárfolyam változása miatt azonban ez hatalmas többletköltséget (több milliárd forintot) jelentett, és ez meghaladta a cég anyagi erejét. Emellett nehezítő körülményként jelentkezett az is, hogy a világban egyre többen emelték fel a szavukat a szemes kukorica bioetanol-alapanyagként történő hasznosítása ellen. Ezért a Mabio azt tervezte, hogy más alapanyagot – kukoricaszárat – használnak majd.

A kecskeméti cég az elmúlt években már mintegy kétmilliárd forintot költött a beruházásra. Megszerezték a szükséges engedélyeket, megvásárolták a földeket, tervezték az alapkőletétel időpontját. Aztán a körülmények úgy alakultak, hogy mégis le kellett mondaniuk a megvalósításról.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!