Hírek

2010.09.26. 12:22

GDP-arányos pénzbüntetéssel sújtaná Brüsszel a magas hiányt

Radikális büntetéssel sújtaná az Európai Bizottság (EB) az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó szabályok ellen vétő tagországokat; vasárnapi sajtójelentések szerint a hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékának megfelelő összeget kellene letétbe helyezniük azoknak a kormányoknak, amelyek 3 százaléknál nagyobbra engedik hízni a GDP-arányos államháztartási hiányt, és a GDP 60 százalékát meghaladó államadósságot halmoznak fel.

mti eco

A formálódó tervek szerint az előírások ellen vétő országokat tanácsokkal látná el a brüsszeli testület, és nemcsak költségvetési kérdésekben és gazdaságpolitikai ügyekben szolgálna iránymutatással, hanem a bérek alakulásával és a szerkezeti reformokkal összefüggésben is. Az EB azt kívánja elérni, hogy elterjedjen a huszonheteknél a németországi gyakorlat, amely az alkotmánymódosításként elfogadott úgynevezett adósságfék törvény révén készteti fegyelmezett pénzügyi politikára a mindenkori kormányt, vagyis hogy átkerüljenek a nemzeti jogba a költségvetési fegyelmet előíró uniós szabályok - írta online kiadásában a német Der Spiegel.

Az AFP francia hírügynökség szerint az EB a GDP 0,2 százalékának megfelelő összegű letét elhelyezését is előírná a túlzott deficit és magas államadósság miatt eljárás alá kerülő országoknak, és a GDP 0,1 százalékának megfelelő büntetéssel sújtaná azokat a kormányokat, amelyek nem tesznek eleget a 3, illetve 60 százalék alatti deficit- és közadósságcél elérése érdekében. A büntetés elől csak úgy lehetne megmenekülni, ha a huszonhetek többsége megszavazza a mentességet.

A szabályokat megszegő tagállamokat a jelenlegi szabályok szerint is lehet büntetni, ez azonban egy hosszadalmas eljárás után következik, és az uniós pénzügyminiszterek szavazásától függ, míg a most alakuló bizottsági javaslat szerint a szankciók csaknem teljesen automatikusan sújthatják a vétkeseket.

Az EB tervezete hétfőn kerül a tagországok elé, a görög válság tanulságait elemző bizottság ülésén. A javaslatot aztán csütörtökön és pénteken is tovább vitathatják az uniós pénzügyminiszterek és központi banki vezetők informális brüsszeli találkozóján.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!