Hírek

2010.09.14. 10:08

Nem emelkedik ősszel a gázár - de miért?

Egyre kevésbé valószínű az őszi gázáremelés, a kormányzat már nyár óta tárgyal az energiaszolgáltatókkal, de érdemi elmozdulás, illetve információ a megbeszélések eredményéről nincs. Addig pedig árváltoztatás sem lehetséges. A forint árfolyamának gyengülése azonban aggodalomra adhat okot. Napilapok tíz és tizenöt százalékos emelést is prognosztizálnak, igaz ez csak januártól lehetséges.

Inforádió

Továbbra is kontroll alatt tartják az ország politikai vezetői az energiaárakat, elsősorban a legnagyobb problémát okozó földgáz árát. felek szeptember végére ígérték a megbeszélések lezárását, így nem mondhatni hogy elkéstek volna. A kormány és az energiaszolgáltatók nyár óta tárgyalnak az energiaárakról - értesült az Inforádió.

A cél az, hogy hogyan lehetne az árat a lehető legalacsonyabb szinten tartani, erről kellene megállapodni, hogy aztán az év végéig kidolgozzák az új tarifarendszert. A kabinet már nyáron döntött az energiaárak átmeneti befagyasztásáról és azóta a lehetséges költségcsökkentésekről tárgyalnak a szolgáltatókkal.

A lehetséges verziók között van az ügyfélszolgálatok költségeinek csökkentése, ami komoly terhet jelent az egyetemes, azaz lakossági szolgáltatóknak, é s ezzel együtt az árrés is csökkenthetne. Szakértők azonban többször is óva intettek attól, hogy csodát várjunk a tárgyalásoktól, hiszen maga az alapanyag, a földgáz ára világpiaci szinten jegyzett, arra a magyar kormánynak, vagy a szolgáltatóknak vajmi kevés befolyásuk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!