Hírek

2010.09.07. 10:11

Valami történhetett éjszaka - Meredeken zuhan a forint

"Valami történhetett éjszaka a devizapiacon" - hangzott el többször is ma reggel a megállapítás a szakemberek és elemezők körében. Tegnap este óta ugyanis látványos hangulatromlás következett be, amire a forint árfolyama is eséssel reagált. Az euróval szembeni jegyzések reggel már 287 felett jártak, a dollárért 224 forintot, a svájci frankért 222 forint körül kértek a bankközi devizapiacon.

Világgazdaság Online

A borús hangulathoz hozzájárulatott a Wall Street Journal cikke, amely szerint egyes európai bankok a valósághoz képest aluljelentették állampapír-pozícióikat a tavaszi eurózóna bankrendszeri stressz teszten, hogy jobb eredményt érjenek el a minősítéseken. Emellett romolhatott a hangulat amiatt is, hogy Ausztráliában valószínűleg kisebbségi kormány alakul, s emiatt fokozódnak a gazdasági bizonytalanságok. Továbbá kiderült az is, hogy a legnagyobb német bankoknak több mint 100 milliárd eurónyi tőkeemelésre lenne szükségük ahhoz, hogy megfeleljenek a Bázel-III szabályozásnak.

A mai nap folyamán nemzetközi viszonylatban nem jelenik meg fontos makroadat, itthon viszont délután adják közre az augusztusi államháztartási egyenleget, amely befolyásolhatja a forint árfolyamát. Egyes szakértők szerint - függően a megjelenő adatoktól -, akár 289 forint fölé is szaladhat az uniós deviza jegyzésára.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 186,62 pontos csökkenéssel, 22 989,53 ponton nyitott reggel. A hétfői záró értékéhez képest ez 0,81 százalékos gyengülés. Szűk egy órával a kereskedés elindítása után már 1,42 százalékos mínuszban állt a mutató. Ekkor a vezető részvények közül az Egis kivételével mindegyik a negatív tartományban tartózkodott; az OTP megközelítette a mínusz 3 százalékot.

A hazai börze negatív korrekciója egyébként nem meglepő. A tegnapi pozitív hangulat után Ázsiában gyengülés következett be ma reggel, és az európai tőzsdéken is kifulladt az emelkedés a hétfői kereskedés végére.

Jó eséllyel leginkább csak arról van szó, hogy kezd felpörögni a pénzügyi piacok gépezete az őszi szezonkezdettel, az elmúlt pár óra mozgásából talán nem kell messzemenő következtetéseket levonnunk - olvasható a Concorde elemzésében.

Mint arról beszámoltunk, az euró 0,6 százalékkal gyengült az előző naphoz képest és1,2797 dollárral jegyezték. Az euró a jennel szemben is 0,6 százalékkal gyengült, és 107,65 jennel jegyezték, noha még mindig a kilencéves 105,44 jenes mélypont felett van, amelyet augusztus végén már elért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!