Hírek

2010.11.12. 08:26

A kilakoltatatási moratórium nem oldja meg a devizahitelesek gondjait

Többszöri hosszabbítás után most a jövő évi fűtési szezon végéig, vagyis 2011. április 15-ig él a kilakoltatási moratórium. Az intézkedést mind a hitelezők, mind az adósok csak átmeneti megoldásnak tartják, amely nem oldja meg a valódi problémákat.

VG

Müller János: Morális kockázat

A Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója

„Nem tudom, meddig tarthat még a már több kormányzati cikluson átívelő kilakoltatási moratórium. Ugyanakkor számos kedvezőtlen következményét látom, amelyek a tilalmi időszak meghosszabbításával tovább fokozódhatnak. A moratórium többek között csökkenti az adósok hitelfizetési készségét, ez növeli a kölcsönök morális kockázatát. Sőt, alááshatja a jelzálog-fedezetű hitelek intézményét is. Emellett a tilalom nem jelent megoldást az adósoknak sem, mert a ki nem fizetett törlesztőrészletek és késedelmi kamatok felgyülemlése tovább növeli a terheiket. Az is problémát jelent, hogy a kilakoltatási moratórium időlegesen elfedi számos adós fizetésképtelenségét, ez banki módszerekkel már nem kezelhető társadalmi problémát jelent.”

Lénárd Mariann: Időhúzás

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete főtitkára

„Véleményem szerint nem jelent megoldást, csak időhúzást a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása. Való igaz, sok bajba került adósnak segítséget jelent, hogy nem kell kiköltöznie a lakásából, de nem oldja meg a problémáikat. Adósságaikat ugyanis a moratórium ideje alatt is tovább növelik a ki nem fizetett törlesztőrészletek, és a késedelmi kamatokkal is emelkedik a hitelezőkkel szemben fennálló tartozásuk. Mivel az adósok nem tudják, meddig tart a moratórium, és mi vár rájuk annak feloldása után, ezért nem látják tisztán, mit lenne szükséges tenniük az adott helyzetben. További problémát jelent, hogy a moratórium nem védi meg az adósokat attól, hogy lakásaikat elárverezzék, csak attól, hogy ki kelljen költözniük abból.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!