Hírek

2010.11.15. 05:00

Alkotmányozási lejtőn a kormány

Holnap hagyja jóvá a parlament kétharmados többsége azt az alkotmánymódosítást, amely szűkítené az Alkotmánybíróság jogkörét

Gaál Csaba

Várhatóan holnap hagyja jóvá a parlament kétharmados többsége azt az alkotmánymódosítást, amely szűkítené az Alkotmánybíróság jogkörét, és öt évre visszamenőleg lehetővé tenné az adókivetést a közpénzekből szerzett jövedelmekre. Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó kapcsán a jogot hozzá igazítsák az emberek igazságérzetéhez, hiszen erre kaptak felhatalmazást. „Ezen a lejtőn nehéz megállni” – kommentálta a Fidesz törvénykezési gyakorlatát Sólyom László.

A volt köztársasági elnök, aki szerint a jelenlegi alkotmány becsmérlése káros, kijelentette: azok a javaslatok, hogy a kétharmados törvényekről ne döntsön az Alkotmánybíróság, már felmerültek, méghozzá a kerekasztalnál az MSZMP javaslataiként annak idején. Sólyom szavainak – szakmai tekintélye mellett – különös súlyt ad, hogy eleddig meglehetősen kesztyűs kézzel bánt azzal a párttal, amely őt államfővé választotta 2005-ben.

Hallatott magáról alkotmányügyben a jelenlegi köztársasági elnök is. Schmitt Pál korábban is úgy vélte, hogy „a régi szabályok nehezítik az előrejutást”. Az a dokumentum azonban, amelyet hivatala a tavaszra várható, új alaptörvény kidolgozóinak küldött – többek között az anyanyelv védelmét javasolva –, helyesírási hibáktól hemzsegve, zavaros mondatokkal értekezik például arról, hogy „az alkotmányozó hatalom is Istentől való”. Nincs mit hozzátenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!