Hírek

2010.11.02. 08:27

Cég és ingatlan: nem egyre megy, mikor mennyi az illeték

Adóköteles az ügylet, ha az ingatlanok eszközökön belüli aránya eléri a 75 százalékot

VG

Érdemes-e részekre bontani egy céget a felvásárlás előtt? Jobban jár-e a befektető, ha a vállalat egészében szerez tulajdoni részesedést, vagy inkább egyes eszközök megvásárlására kell törekedni? Mikor milyen mértékű illeték terheli a vevőt? Többek között ezekre a kérdésekre keresett válaszokat egy minapi tanácskozás.

Az utóbbi évek lejtmenete után az üzleti felvásárlások piaca lassú élénkülést mutat, de a befektetők érzékenyebbek a kockázatokra, mint néhány esztendővel ezelőtt – fogalmazott az Amerikai Kereskedelmi Kamara szakmai tanácskozásán Szmicsek Sándor, a Mazars tanácsadó cég adópartnere. Hozzátette: egy adásvétel sikere nagymértékben múlhat azon, hogy a felek időben és kellő körültekintéssel készülnek-e fel az ügylet lebonyolítására.

Amennyiben egy befektető tulajdoni részt vásárol egy cégben, akkor annak minden mérlegben szereplő és azon kívüli eszközéhez, kötelezettségéhez és a teljes korábbi működéséhez kapcsolódó kockázatot is vállalja – mutatott rá a fórumon Fekete Zsuzsa, a Mazars tranzakciós tanácsadás részlegének az igazgatója. Ezzel szemben ha részekre bontva, meghatározott eszközök megvásárlása és egyes kötelezettségek átvállalása formájában történik meg az adásvétel, a kockázatok mérsékelhetők – tette hozzá.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!